Skoraj 60 odstotkov prebežnikov v Južno Korejo naj bi bilo kmetov in delavcev, ki bežijo pred revščino. Foto: Reuters/KCNA
Skoraj 60 odstotkov prebežnikov v Južno Korejo naj bi bilo kmetov in delavcev, ki bežijo pred revščino. Foto: Reuters/KCNA
Severna Koreja
Oblasti si sicer prek fotografij državne tiskovne agencije KCNA želijo prikazati, da gre za srečno in enotno deželo. Na fotografiji proslava ob dnevu delavcev v Pjongjangu. Foto: Reuters/KCNA

Med januarjem in avgustom letos je v Južno Korejo prebegnilo 780 Severnih Korejcev, je sporočilo južnokorejsko ministrstvo za združevanje, ki se zavzema za ponovno združenje obeh držav na Korejskem polotoku.

Manjše število prebežnikov je posledica strožjega nadzora oblasti v Severni Koreji in krepitev nadzora tako na mejah Severne Koreje in Kitajske, kamor se večina prebežnikov zateče, preden pridejo v Južno Korejo, saj ima Severna Koreja najdaljšo mejo prav s Kitajsko, poroča BBC.

Po podatkih Seula je vse od konca korejske vojne leta 1953 prebegnilo najmanj 30.000 ljudi iz severne države. Državi sta formalno sicer še vedno v vojni, saj se je ta prekinila s premirjem, ne pa tudi z uradno pogodbo ali sporazumom.

Med letošnjimi prebežniki je slabih 60 odstotkov kmetov in delavcev, medtem ko je vojakov in vladnih agentov le tri odstotke, podatke ministrstva navaja tiskovna agencija Yonhap.

Kuvajt izključil veleposlanika
Medtem je Kuvajt v sklopu sankcij mednarodne skupnosti proti državi izključil veleposlanika Severne Koreje. Dejanje prihaja le nekaj dni po pozivih ZDA, naj mednarodna skupnost okrepi sankcije.

Kuvajt je bil sicer edina država v zalivski regiji, ki je gostila veleposlaništvo Severne Koreje. V deželi sicer dela od 2.000 do 2.500 delavcev iz azijske države, še več tisoč naj bi jih neuradno delalo po drugih zalivskih državah, poroča francoska tiskovna agencija AFP.