Zastražen vhod v mrtvašnico, kjer leži truplo Giulija Regenija. Foto: Reuters
Zastražen vhod v mrtvašnico, kjer leži truplo Giulija Regenija. Foto: Reuters

Regenija, doktorskega študenta na univerzi Cambridge, so našli na začetku avtoceste med Kairom in Aleksandrijo. Na truplu so vidni znaki mučenja, med drugim tudi sledovi cigaretnih ogorkov.

Motiv in ozadje umora še nista znana, saj preiskava še poteka. Regeni je v Egiptu raziskoval delovanje trgovinskih sindikatov po zlomu režima Hosnija Mubaraka leta 2011. Regenijev prijatelj je dejal, da je ta izginil, potem ko se je nameraval v središču Kaira srečati z drugim prijateljem.

Med tarčami islamistov tudi tujci
Islamski skrajneži so po vojaškem udaru, s katerim je vojska leta 2013 končala vladavino predsednika Muslimanske bratovščine Mohameda Mursija, ubili na stotine policistov in vojakov. Med cilji njihovih napadov so bili tudi Zahodnjaki. Tako je lani Islamska država (IS) ugrabila hrvaškega geodeta Tomislava Salopeka in ga obglavila.

Še en udarec za ugled Egipta
Primer Regeni ni nujno povezan z islamisti, je pa otežil delo egiptovskim oblastem, ki želijo po letih političnih pretresov znova stabilizirati državo in jo narediti privlačno za turiste in tuje naložbe. Italijanski premier Matteo Renzi je že pozval Egipt, naj truplo Regenija čim prej vrne.