Muslimanska bratovščina se nadeja, da bo z izidi drugih dveh faz volitev prišla do absolutne večine v novem egiptovskem parlamentu. Foto: EPA
Muslimanska bratovščina se nadeja, da bo z izidi drugih dveh faz volitev prišla do absolutne večine v novem egiptovskem parlamentu. Foto: EPA
Abdel Moez Ibrahim
Abdel Moez Ibrahim je v petek potrdil visoko udeležbo na volitvah, nato pa nepričakovano prekinil branje izidov prvih svobodnih volitev po padcu režima Hosnija Mubaraka. Foto: EPA

Prve faze parlamentarnih volitev v Egiptu, ki je v ponedeljek in torek potekala v Kairu, Aleksandriji in še sedmih pokrajinah, se je udeležilo več kot osem milijonov od skupno 13 milijonov volilnih upravičencev. V Egiptu jih je skupaj okoli 40 milijonov.

Zmerni islamisti pred salafisti
40 odstotkov je osvojila Muslimanska bratovščina, ki je bila pod strmoglavljenim režimom dolga leta prepovedana in velja za konzervativno, zmerno islamistično stranko. Drugo mesto je z 20 odstotki osvojila salafistična stranka Al Nur Salafi, ki velja za pravo islamistično stranko, kateri člani so v zadnjih tednih bili vpleteni v številne spopade z liberalci in krščansko koptsko manjšino.

LIberalni Egiptovski blok je dobil okol 15 odstotkov glasov, 6 odstotkov pa je pripadlo Al Vasatu, zmerni sredinski stranki.

V petek Egipčani ostali brez izidov
V Egiptu so preložili za petek napovedano objavo izidov prve faze parlamentarnih volitev, ki je potekala v ponedeljek in torek.
Vodja volilne komisije Abdel Moez Ibrahim je v petek sporočil, da je bila volilna udeležba rekordna - 62-odstotna. Ibrahim je na novinarski konferenci že začel brati volilne izide, a je kar naenkrat zapustil sobo in dejal, da mu je "zmanjkalo energije". V skladu z obljubo so nato izide objavili v soboto.

Na vrsti še dve fazi volitev
Druga faza je napovedana za ta mesec, tretja pa za januar v še preostalih 18 egiptovskih pokrajinah. Po vsakih volitvah je predviden drugi krog volitev v tistih okrajih, kjer nobeden izmed kandidatov ne bo dobil absolutne večine. Končne uradne izide volitev naj bi objavili šele 13. januarja.