Ukrajinske oblasti so glede umora z informacijami zaenkrat še skope. Foto: Reuters
Ukrajinske oblasti so glede umora z informacijami zaenkrat še skope. Foto: Reuters

"Danes ob 13.20 (op. po tamkajšnjem času) sta dva moška z maskami ustrelila novinarja Olesa Buzino," so sporočili z ukrajinskega notranjega ministrstva in dodali, da policijska ekipa že preiskuje okoliščine zločina. Buzino so ubili pred njegovo hišo, na ulici blizu središča Kijeva. 45-Buzina je bil znan po svojih proruskih stališčih, ki jih je objavljal v dnevniku Sevodnja, ki je del medijskega imperija ukrajinskega najbogatejšega poslovneža Rinata Ahmetova. 45-letni novinar je bil tudi nekdanji odgovorni urednik omenjenega dnevnika, pred kratkim je namreč odstopil, ker se, kot je dejal, ne želi sprijazniti s cenzuro, ki jo je vpeljala nova oblast v Kijevu.

Dva umora vidnih proruskih Ukrajincev
Buzinov umor je sledil le dan po tem, ko so umorili Olega Kalašnikova, nekdanjega poslanca in člana stranke nekdanjega predsednika Viktorja Janukoviča. Kalašnikova so ubili v podobnem strelskem napadu pred njegovim domom.

Svetovalec ukrajinskega predsednika Petra Porošenka z notranjega ministrstva je umora povezal, saj sta oba umorjena lani imela pomembno vlogo v protimajdanovskem gibanju, ki je nasprotovalo prozahodnim protestom, ki so potem privedli do Janukovičevega odhoda. "Zdi se, da se streljanje prič protimajdanovske afere nadaljuje," je na Facebooku napisal svetovalec Anton Geraščenko.

Porošenko je že ukazal hitro in pregledno preiskavo obeh umorov.

Putin: Umor je politično motiviran
Na Buzinov umor se je odzval tudi ruski predsednik Vladimir Putin, ki je v televizijskem odgovarjanju na vprašanja državljanov dejal, da je bila Buzinova smrt politično motivirana. "To ni prvi politični umor. V Ukrajini se srečujejo z nizom tovrstnih umorov," je dejal Putin.

Niz sumljivih smrti
V marcu so našli mrtve tri nekdanje poslance, ki so bili blizu Janukoviču, medtem ko so pred tem odkrili tudi štiri samomore nekdanjih pripadnikov Janukovičevega režima. Prejšnji mesec je sicer v prometni nesreči umrl tudi Janukovičev 33-letni sin Viktor, potem ko je njegov avtomobil na vzhodu Rusije nenadoma predrl led in padel na dno Bajkalskegam jezera.

V Janukovičevi Stranki regij, ki je sicer od odstavitve Janukoviča zamrznila delovanje, menijo, da je to posledica njihovega načrtnega pregona, ki naj bi ga izvajala nova prozahodna ukrajinska vlada.