Kaos v Jemnu je popoln - del vladne vojske v Sani je prestopil na stran opozicije. Medtem ko v Sani in Adnu potekajo protesti proti Salehu, na goratem vzhodu ZDA z letali napadajo Al Kaido. Foto: EPA
Kaos v Jemnu je popoln - del vladne vojske v Sani je prestopil na stran opozicije. Medtem ko v Sani in Adnu potekajo protesti proti Salehu, na goratem vzhodu ZDA z letali napadajo Al Kaido. Foto: EPA
Množičen petkov protest v Sani
Na tradicionalnem petkovem protestu se je v Sani zbralo nekaj deset tisoč ljudi, ki zahtevajo odhod predsednika Saleha, ki Jemnu vlada že 33 let. Foto: EPA

Med ubitimi naj bi bil tudi sin skrajnega islamskega klerika Anvarja Al Avlakija, ki je bil rojen v ZDA. Letala so bombardirala domnevna skrivališča Al Kaide v kraju Azan v pokrajini Šabva, ki velja za eno izmed utrdb te teroristične mreže vzhodno od pristaniškega mesta Aden. Medtem ko jemensko obrambno ministrstvo trdi, da so napad izvedle jemenske sile, tamkajšnji predstavniki in priče zatrjujejo, da so napad izvedla letala ZDA.

Ubit glavni tiskovni predstavnik Al Kaide?
Po navedbah jemenskega obrambnega ministrstva je bil med ubitimi Egipčan Ibrahim Al Bana, ki naj bi bil pri Al Kaidi pristojen za stike z javnostjo. Iskali naj bi ga tudi zaradi načrtovanja napadov tako znotraj kot zunaj Jemna.

Prav tako naj bi bil med ubitimi tudi Abderahman Anvar A Avlaki, sin skrajnega islamskega klerika Anvarja Al Avlakija, ki so ga v Jemnu ubili pred dvema tednoma. Uboj Al Avlakija velja za največji ameriški uspeh v boju proti Al Kaidi po majskem uboju vodje Osame bin Ladna v Pakistanu. Kljub temu pa je napad nanj za številne sporen, saj je bil Al Avlaki ameriški državljan, ki ni bil obtožen nobenega zločina.

Hiter in eksploziven odgovor
Prvotno poročilo je poročalo o sedmih žrtvah, častnik Reutersu pa je potrdil, da je mrtvih najmanj 24 ljudi.

Jemenska Al Kaida je hitro odgovorila, tako da je razstrelila pomemben plinovod, ki je v lasti francoske naftne družbe Total in vodi iz osrednje pokrajine Marib v pristanišče Belhaf. Raztrelitev glavnega plinovoda bo močno prizadela že tako močno omajano gospodarstvo.

Vse bolj krvavo tudi v Sani
V Jemnu se medtem še naprej nadaljujejo siloviti protesti proti predsedniku Aliju Abdulahu Salehu. Iz glavnega mesta Sane poročajo, da so varnostne sile ob poskusu ustavitve več tisočih protestnikov streljale in ubile najmanj sedem ljudi, na desetine pa jih je bilo ranjenih. Hkrati so se razvneli tudi spopadi med vplivnim plemenskim voditeljem Sadkom Al Ahmarjem, ki podpira zahteve opozicije. Streljanje se sliši iz predmestja Sane in okolice mednarodnega letališča, zato so ustavljeni vsi poleti iz glavnega mesta Jemna.