Makedonci so lani aprila na volitvah izbrali novo vodstvo države. Vlado je na koncu že četrtič sestavil Nikola Gruevski. Foto: EPA
Makedonci so lani aprila na volitvah izbrali novo vodstvo države. Vlado je na koncu že četrtič sestavil Nikola Gruevski. Foto: EPA

poskušali "na nedemokratičen način prevzeti oblast v državi".

Podrobnosti za zdaj niso znane, saj je tiskovni predstavnik notranjega ministra Ivo Kotevski za zdaj še skop z informacijami - potrdil je le, da je makedonska policija "prvič po neodvisnosti obravnavala in preprečila poskus ogrozitve ustavnega reda oz. nedemokratičnega prevzema oblasti".

Za zdaj so policisti ugotovili, da naj bi skupina štirih ljudi z izsiljevanjem, grožnjami in vohunjenjem skušala strmoglaviti vlado Nikole Gruevskega, ki je lani nastopil svoj četrti mandat. Skupina se je po trditvah policije večkrat sestala (kriminalisti naj bi imeli dokaze o treh najbolj obremenilnih sestankih, 28. septembra, 31. oktobra in 17. novembra lani) in zbirala informacije, s katerimi je skušala izsiljevati visoke javne uslužbence in državne funkcionarje, da bi podprli t. i. tehnično vlado, pozneje pa razpisali predčasne volitve, poroča makedonska tiskovna agencija MIA.

Policija trdi, da so pri osumljenih zasegli dokumente in posnetke z oznako tajnosti, ki med drugim dokazujejo, da so nelegalno prisluškovali telefonskim pogovorom.

Obtožen tudi vodja opozicije
Pridržani so nekdanji direktor varnostne in obveščevalne službe, njegova žena in 53-letni krajevni uradnik iz Strumice, poleg njiih pa je kaznivih dejanj osumljen tudi 40-letni vodja politične stranke. Po poročanju Reutersa naj bi šlo za prvega moža največje opozicijske stranke, Socialdemokratske zveze, Zorana Zaeva. Oddati je moral potni list, tako da ne more zapustiti Makedonije.

Zaev je v odzivu na novičarski spletni strani A1on zatrdil, da gre za "očiten poskus vlade, da prepreči, da bi njeni zločini in vse zlo, ki ga je povzročila, prišli na dan", zapis povzema Reuters. Njegova stranka SDSM je sicer več mesecev javno napovedovala, da bo oblast zrušila s pomembnim odkritjem o njenem delovanju.

Spomnimo, Zaev je še pred volitvami aprila lani premierja Gruevskega skušal diskreditirati z objavo zvočnega posnetka, ki naj bi dokazoval, da je ob prodaji Makedonske banke kontroverznemu srbskemu poslovnežu prejel 1,5 milijona evrov nedovoljene provizije. Gruevski je obtožbe zanikal, makedonski mediji, ki se po ocenah doma in v tujini ne uvrščajo med najbolj svobodne, pa so vsebino obtožbe bolj ali manj zamolčali, objavili pa premierjev protinapad na vodjo opozicije. Podatke za rušenje vlade naj bi Zaev, po trditvah premierja, dobil ob pomoči ene od tujih obveščevalnih služb, je za Radio Slovenija poročala Marta Razboršek.

Zaev nato po volitvah ni hotel priznati poraza vladajoči VMRO-DPMNE, ki je na oblasti od leta 2006. Makedonski parlament pa je kljub bojkotu opozicije za premierja znova potrdil Nikolo Gruevskega, ki je tako nastopil svoj četrti mandat.