Predsedniške volitve so minile mirno. Foto: EPA
Predsedniške volitve so minile mirno. Foto: EPA

Glede na delne izidi nedeljskih predsedniških volitev je Keita osvojil skoraj 40 odstotkov glasov, medtem ko jih je njegov tekmec Cisse zbral nekaj manj kot 20 odstotkov. Drugi krog bo 11. avgusta, še prej pa mora izide prvega kroga potrditi malijsko ustavno sodišče.

Napoved drugega kroga volitev naj bi malce pomirila napetosti, ki so vzniknile, potem ko je Keita premočno vodil po prvih vmesnih izidih in bil na poti do zmage že v prvem krogu, kar je sprožilo slabo voljo v taboru Cisseja, ki je napovedal, da ne bo priznal izidov volitev, če ne bo drugega kroga.

Nedeljskih volitev v zahodnoafriški državi se je udeležilo več kot 51 odstotkov volilnih upravičencev, kar je rekord glede na prejšnja glasovanja, ko volilna udeležba nikoli ni presegla 40 odstotkov.

Z volitvami naj bi se končalo 18-mesečno obdobje nestabilnosti, ki je sledilo vojaškemu udaru marca lani, kar so takrat izkoristili separatistični tuareški uporniki in skrajne islamistične skupine, ki so zavzele severni del nekoč ene najbolj stabilnih afriških držav.

Upornike in skrajneže je iz večjega dela severa pregnalo šele januarsko francosko vojaško posredovanje, ko je Pariz v svojo nekdanjo kolonijo poslal več kot 4.000 svojih vojakov.

Francija je julija začela umik svojih vojakov iz države, ki jih bodo nadomestili pripadniki mirovnih sil ZN-a.