"Vlada me utišuju, televizija pa zasleplja. Do kdaj?" se sprašujejo levičarski podporniki Lopeza Obradorja. Foto: EPA
Enrique Pena Nieto
Enrique Pena Nieto je poskrbel, da se je PRI po 12 letih znova dokopala do mesta predsednika Mehike. Foto: EPA

Potem ko je drugouvrščeni na nedeljskih predsedniških volitvah v Mehiki Andres Manuel Lopez Obrador v torek zaradi "nedoslednosti" zahteval ponovno štetje glasov, so oblasti sporočile, da nameravajo prešteti približno tretjino glasov. Gre predvsem za okrožja, kjer razlika med zmagovalcem Enriquejem Pena Nietom in drugouvrščenim kandidatom znaša manj kot odstotno točko.

PRI obtožuje kupovanja milijonov glasov
Po navedbah iz tabora kandidata levičarske Stranke demokratske revolucije (PRD) Lopeza Obradorja naj bi bilo spornih 113.855 od 143.000 volilnih skrinjic, pri katerih so odkrili posamezne nedoslednosti. Zato so se odločili, da bodo zahtevali ponovno štetje glasov.

Kot je na torkovi novinarski konferenci še zatrdil Lopez Obrador, volitve nedvomno niso bile pravične in transparentne, pri čemer je Institucionalno revolucionarno stranko (PRI) obtožil, da je kupila "na milijone glasov". Kritiziral je tudi medije, ker da so pristransko poročali o PRI.

Podobna zgodba že pred šestimi leti
Opazovalci se medtem bojijo, da se utegne prav zato, ker Lopez Obrador še vedno ne želi priznati poraza, ponoviti zgodba iz leta 2006. Lopez Obrador je tedaj z demonstracijami in protesti privržencev dlje časa zavračal zmago dosedanjega predsednika Felipeja Calderona iz Stranke nacionalne akcije (PAN). Ta je nasledil strankarskega kolega Vicenteja Foxa, ki je leta 2000 prekinil 72-letno vladavino PRI v predsedniški palači.

Na nedeljskih predsedniških volitvah je, kot kažejo uradni podatki, zmagal kandidat PRI, 45-letni Enrique Pena Nieto, ki je dobil 38 odstotkov glasov. Sledi mu Lopez Obrador, za katerega je glasovalo 31 odstotkov volivcev. Na tretje mesto se je uvrstila nekdanja ministrica za izobraževanje Josefina Vazquez Mota (PAN), ki je zbrala okoli 25 odstotkov podpore. Mehiška ustava ne predvideva 2. kroga predsedniških volitev.