Mehiške oblasti so poslale vsa trupla na analizo. Foto: EPA
Mehiške oblasti so poslale vsa trupla na analizo. Foto: EPA

Trupla so našli v jami na jugu Mehike v bližini meje z Gvatemalo in po besedah predstavnika oblasti lahko hitro "razpadejo ob dotiku".

Forenzični strokovnjaki in antropologi so po pregledu trupel ugotovili, da lobanje kažejo znake umetne deformacije, ki so jo staroselci na tem območju prakticirali pred več kot tisoč leti. Na prizorišču so našli tudi starodavno lončevino.

Na območju južne Mehike in Gvatemale je včasih živelo ljudstvo Majev, ki je za podaljševanje in sploščenje lobanj dojenčkov uporabljalo opore.

Trupla niso povezana z vojno v Gvatemali
Predtem so nekateri menili, da so žrtve posledica državljanske vojne v Gvatemali, ki se je začela leta 1960 in trajala kar 36 let.

V tem času je bilo ubitih 250.000 ljudi, še 45.000 pa jih pogrešajo do danes. Nekateri so domnevali, da so žrtve ubili vojaki in jih na skrivaj zakopali v jamo.

V Mehiki so sicer v zadnjih letih odkrili več množičnih grobišč, a so ta predvsem na severu države in so bile v njih žrtve mamilarskega nasilja ali pa umorjeni nezakoniti priseljenci, ki so padli v roke mamilarskim kartelom.