Kip je stal v mestnem parku Ulan Batorja. Foto: Reuters
Kip je stal v mestnem parku Ulan Batorja. Foto: Reuters
Številne kipe Lenina lahko še vedno vidimo po drugih nekdanjih sovjetskih državah. Foto: Reuters

Spomenik so dvignili z njegovega podstavka v mestnem parku in ga spustili na tovornjak v posebni slovesnosti, ki se je je udeležil župan Ulan Batorja Bat Uul Erdene. Po njegovih besedah bodo kip prodali na dražbi, izklicna cena pa bo 216 evrov.

Rušenje kipa je pospremila okoli 300-glava množica, pri čemer jih je nekaj v kip v znak negodovanja nad nekdanjim sovjetskim voditeljem metalo stare čevlje.

"Učitelj Lenin"
V 10-minutnem govoru je Bat Uul Lenina in druge komuniste tistega časa označil za "morilce". Mongolija je pod komunistično oblastjo trpela, a je po tistem obdobju ustvarila bolj odprto skupnost, je dodal.

Med hladno vojno je bila Mongolija nekakšna sovjetska satelitska država. Kot poroča BBC, so mongolski šolarji več desetletij častili Lenina kot "učitelj Lenin". Leta 1990 je država opustila svoj enostrankarski politični sistem in sprejela politične ter gospodarske reforme.

Po Rusiji in drugih državah, ki so bile nekoč pod sovjetskim nadzorom, še danes ostaja veliko kipov leta 1924 umrlega Lenina.