Svet
(8)
Kabul
Otroci so tudi žrtve samomorilskih napadov. Foto: EPA
Afganistanski otroci
Afganistan je ena izmed držav, kjer so razmere za življenje otrok najtežje. Foto: EPA

Dodaj v

V napadih v Afganistanu vsak dan ubita dva otroka

Otroke novačijo talibani in provladne milice
9. februar 2011 ob 21:30
Kabul - MMC RTV SLO, STA

V Afganistanu je lani zaradi oboroženih spopadov umrlo 739 otrok, kar v povprečju pomeni dva ubita otroka na dan. ZN in aktivisti pozivajo vse strani, naj naredijo več za zaščito pravic otrok.

V poročilu afganistanske skupine za človekove pravice Afghaniostan Rights Monitor (Arm) piše, da je bilo od skupno 2.421 civilistov, ki so bili lani ubiti v incidentih, povezanih s spopadi, 739 mlajših od 18 let.

Okoli 64 odstotkov teh je bilo ubitih v napadih talibanov, predvsem v eksplozijah obcestnih bomb. Odgovornost za smrt 17 odstotkov otrok nosijo tuje sile v državi.

Največ otrok je bilo ubitih v najnevarnejših južnih afganistanskih pokrajinah Kandahar in Helmand ter v pokrajinah Kunar in Kunduz.

Novačenje otrok na obeh straneh
ZN in organizacije za človekove pravice so pozvali k zaščiti otrok. Talibanske upornike so pozvali k prenehanju novačenja otrok ali njihove uporabe za samomorilske napadalce, medtem ko so afganistansko vlado pozvali k ukrepanju proti novačenju in spolnim zlorabam otrok provladnih milic, poroča medijski humanitarni projekt ZN-a Irinnews.

Afganistanske organizacije za človekove pravice so še posebej zaskrbljene nad zlorabami otrok, ki so jih zagrešile novooblikovane provladne milice, ki jih najemajo tudi ameriške in Natove sile.

Poveljnik vseh tujih sil v Afganistanu ameriški general David Petraeus je branil njegovo politiko novačenja v provladne milice, saj gre po njegovih besedah za "mobilizacijo vasi in dolin za svojo obrambo".

Po ameriških zakonih sta novačenje in uporaba otrok za vojaške namene nezakonita. Talibani imajo v svojem kodeksu delovanja zapisano, da je prepovedano novačenje otrok, ki še niso poraščeni po obrazu.

G. V.
Prijavi napako
Komentarji
Sebastjan666
# 10.02.2011 ob 07:26
Otroci se lahko zahvalijo pohlepnim Američanom in NATO-u, neukim talibanom, podkupljivim politikom, invalidnim UN, za to, da jim uničujejo življenje.
DirtTrials
# 10.02.2011 ob 13:46
Vojna se tu nebo nikoli končala zaradi opija, ki ga ZDA izvažajo....
Ivo Lola
# 10.02.2011 ob 10:07
Demokracija pač ni zastonj, bi rekel dr. Kumara.
UglyAsItGets
# 10.02.2011 ob 05:43
Medijsko izolirana vojna o kateri se objavi na vsake toliko casa mal statistike.. Toliko,da ne pozabimo,da je vojna. Je ne bi ze koncali raje? Uf!
honda12
# 13.02.2011 ob 18:57
dejte no: preberite si "doktrina šoka, avttorice naomi klein (razmah uničevalnega kapitalizma) v izdaji mladinske knjige!!!!!
gregorsu
# 13.02.2011 ob 12:44
ne gre samo za golo življenje, otroci rabijo prihodnost in človeka vredno sedanjost. Vojske vseh barv in oblik, z ameriškim in drugim orožjem oborožene opice služijo svoj denar na račun teh otrok. Tele uniformirane nasilneže nujno rabijo vlade in ne narodi sveta. Rabijo jih, da skrbijo za denar kapitalistov in jih boli k..ac za vse ostalo. Pa naj še tako glasno ponavljajo pravljico o demokraciji, svobodi, enakopravnosti....
el CARTEL
# 10.02.2011 ob 11:56
ki jih najemajo tudi ameriške in Natove sile.

kaj NATO potrebuje afganistanske otroke za kanonfuter.. a plačanci niso dovolj? iz vseh držav članic?
stojan1111111
# 12.02.2011 ob 18:14
Brišete komentare. Plačani agitatori?
Kazalo