V dveh letih od začetka upora proti Asadu je bilo v Siriji ubitih okoli 70.000 ljudi. Foto: EPA
V dveh letih od začetka upora proti Asadu je bilo v Siriji ubitih okoli 70.000 ljudi. Foto: EPA

V bombnem napadu je bilo ubitih najmanj 42 ljudi, med njimi tudi imama starodavne mošeje Umajad v sirski prestolnici. Al Buti je bil star okoli 90 let in je veljal za gorečega privrženca sirskega predsednika Bašarja Al Asada.

Al Buti je bil najvišji sunitski klerik v Siriji, ki je bil zvest Asadu. Njegove nagovore ob petkovih molitvah je večkrat v živo prenašala državna televizija.

Čeprav je sirska državna televizija poročala, da je za eksplozijo odgovoren samomorilski napadalec, so domačini povedali, da je šlo za minometni napad, katerega tarča je bil bližnji urad. Državna televizija je še sporočila, da je imam umrl mučeniške smrti v teroristični eksploziji.

Po besedah tamkajšnjih opozicijskih aktivistov je soseska Mazra, kjer se je zgodil bombni napad, pod popolnim nadzorom režimskih sil.

Napad se je zgodil le nekaj ur po tem, ko je ZN sporočil, da bo neodvisno preiskal obtožbe o uporabi kemičnega orožja med spopadi v Siriji ta teden. Po besedah generalnega sekretarja Ban Ki Muna se bo "zahtevna misija" osredotočila predvsem na obtožbe sirske vlade, da so uporniki v napadu ta teden uporabili kemično orožje.

Sirska vlada je v torek obtožila uporniške sile, da so prvič uporabile kemično orožje. Po poročanju sirske državne tiskovne agencije Sana so "teroristi" v provinci Alep izstrelili več raket s kemičnim orožjem.

Predstavnik opozicijske Svobodne sirske vojske Louaj Mukdad pa je v Carigradu zanikal, da bi uporniške sile uporabile kemično orožje in Asadov režim obtožil smrtonosnega raketnega napada.