Svet
(6)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.0 od 4 glasov Ocenite to novico!
Sirija
V dveh letih od začetka upora proti Asadu je bilo v Siriji ubitih okoli 70.000 ljudi. Foto: EPA

Dodaj v

V napadu na mošejo v Damasku ubit vplivni provladni imam

ZN bo preiskal obtožbe o napadu s kemičnim orožjem
21. marec 2013 ob 19:53
Damask/New York - MMC RTV SLO, Reuters

Silovita eksplozija v mošeji v središču Damaska je ubila vodilnega sirskega prorežimskega klerika Mohameda Al Butija. Državna televizija je poročala, da gre za samomorilski napad.

V bombnem napadu je bilo ubitih najmanj 42 ljudi, med njimi tudi imama starodavne mošeje Umajad v sirski prestolnici. Al Buti je bil star okoli 90 let in je veljal za gorečega privrženca sirskega predsednika Bašarja Al Asada.

Al Buti je bil najvišji sunitski klerik v Siriji, ki je bil zvest Asadu. Njegove nagovore ob petkovih molitvah je večkrat v živo prenašala državna televizija.

Čeprav je sirska državna televizija poročala, da je za eksplozijo odgovoren samomorilski napadalec, so domačini povedali, da je šlo za minometni napad, katerega tarča je bil bližnji urad. Državna televizija je še sporočila, da je imam umrl mučeniške smrti v teroristični eksploziji.

Po besedah tamkajšnjih opozicijskih aktivistov je soseska Mazra, kjer se je zgodil bombni napad, pod popolnim nadzorom režimskih sil.

Napad se je zgodil le nekaj ur po tem, ko je ZN sporočil, da bo neodvisno preiskal obtožbe o uporabi kemičnega orožja med spopadi v Siriji ta teden. Po besedah generalnega sekretarja Ban Ki Muna se bo "zahtevna misija" osredotočila predvsem na obtožbe sirske vlade, da so uporniki v napadu ta teden uporabili kemično orožje.

Sirska vlada je v torek obtožila uporniške sile, da so prvič uporabile kemično orožje. Po poročanju sirske državne tiskovne agencije Sana so "teroristi" v provinci Alep izstrelili več raket s kemičnim orožjem.

Predstavnik opozicijske Svobodne sirske vojske Louaj Mukdad pa je v Carigradu zanikal, da bi uporniške sile uporabile kemično orožje in Asadov režim obtožil smrtonosnega raketnega napada.

G. V.
Prijavi napako
Komentarji
lunajko222
# 21.03.2013 ob 20:05
podpiranje teroristov ki "osvobajajo" sirijo.. z bombami, z atentati, z rezanjem vratov.. sramota..

to podpiramo? ..zakaj NATO ne pomaga Siriji da pobije alkaido..? zakaj ne pomaga assadu da reši sirijo pred golaznijo? .. sramota da novinarji ne opravljajo svojega dela..

http://www.infowars.com/gruesome-video-shows-syrian-rebel-beheading-civilian/comment-page-3/#comments

pozor.. ne za tiste z slabim želodcem.. FSA, svobodna sirijska vojska z našim denarjem širi teror, pobija, muči, ... in dobija vedno večje pošiljke denarja, orožja, zdravil da lahko še več civilistov pobije..

do kdaj bodo novinarji ščitili Al-Cia-Da??

zločini proti človeštvu se dogajajo.. Sirija pa tako kot Srbija leta 1999 sama proti vampirskem svetu ki se je odločil piti kri...

p.s.: posnetek pokaže kako svobodni "upornik" FSA odreže civilistu glavo.. Kot je obama rekel.. moramo pomagati tem upornikom pri borbi proti krvoločnemu assadu ki je ravnokar izgubil 16 vojakov in 10 civilistov s strani naših upornikov ki so uporabili kemično orožje..

ko pogledate posnetek boste videli da so te uvožene živali -FSA sposobne še hujših zločinov proti človeštvu..

pišite pismo ministrstvu za zunanje zadeve da takoj naredijo nekaj.. ali pa sindikatom da stopijo skupaj in opozorijo da slovenija ne podpira teroristov!.. sramota kaj se dogaja vse v našem imenu..
Juzer mk2
# 21.03.2013 ob 20:26
Sunitski teroristi, ups! osvobodilni borci, katere podpirata tudi Janez in Korel.
MZ
# 21.03.2013 ob 21:32
Zahod odkrito podpira terorizem. Upamo lahko le, da enkrat ne bomo vsi nasrkali. No...vsaj večina, saj se bodo odgovorni za tako igranje s svetovno politiko lepo poskrili.
Juzer mk2
# 22.03.2013 ob 08:28
@ratm
sicer so šiitski

???
Valda ne. Saudova Arabija, Katar in Turčija podpirajo salafistične jihadiste in tale teroristični napad je delo sunitske "opozicije".
ratm
# 21.03.2013 ob 21:21
sicer so šiitski, ampak okej, tebi je oproščeno ker si omenil ivana in kahla. bradati mudžehadini iz afganistana, libije v sirijo z potovalno agencijo saudova arabija in all inclusive.
VemDaNeVem
# 21.03.2013 ob 20:19
mislim, da na Arapce ne računa nobeden pri zdravi pameti, da bi lahko bili kakšni politični ali celo vojaški zavezniki - verjetno tud rusi niso tko neumni.

@lunakotu

Muslimani so že sami po sebi samo ena živčna reakcija na vsako protiversko stvar, ki jim ne paše. So sami preveč vase zagledani, da ne zmorejo resnične empatije. Zato pa je tak toliko teh terorističnih "živali".
Kazalo