David Lama, Hansjörg Auer in Jess Roskelley. Foto: North Face
David Lama, Hansjörg Auer in Jess Roskelley. Foto: North Face

Avstrijca David Lama (28) in Hansjörg Auer (35) ter Američan Jess Roskelley (36) so do najdbe trupel uradno veljali za pogrešane, a upanja, da bi jih našli žive, v resnici ni bilo kaj dosti.

Plaz je alpiniste presenetil v sredo, ko so skušali prek vzhodne stene osvojiti 3295 metrov visoki Howse Peak. Vzhodna stena tega vršaca je odročna in izjemno zahtevna, zato to smer uberejo le tisti z res izjemnimi alpinističnimi sposobnostmi.

Vsi trije možje so bili izkušeni in večkrat odlikovani alpinisti, ki so veljali za najbolj nadarjene svoje generacije.

Upanja praktično ni bilo

Narodni park Banff v kanadskem Skalnem gorovju. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Narodni park Banff v kanadskem Skalnem gorovju. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Potem ko je bila trojica prijavljena kot pogrešana, je vodstvo narodnega parka Banff nemudoma sprožilo iskalno akcijo s helikopterji, pri tem pa so opazili znake več plazov in razsuto plezalno opremo, kar je nakazovalo, da je plezalce verjetno odnesel plaz.

Chelsey Dawes, predstavnica kanadskih narodnih parkov, je sporočila, da je videti, da je alpiniste zasul plaz tretje velikosti (od petih), ki lahko uniči manjšo stavbo ali avtomobil.

"Kanadski parki izrekajo iskreno sožalje svojcem, prijateljem in drugim bližnjim," so sporočili. "Radi bi tudi poudarili, kako je ta nesreča prizadela tesno povezane lokalne in mednarodne alpinistične skupnosti."

Izjemni alpinisti

Plezalno skupnost je novica močno pretresla, še posebej zato, ker so letos že izgubili kar nekaj izjemnih članov.

Sorodna novica Črn dan za alpinizem: Skalno gorovje vzelo tri vrhunske alpiniste

Roskelley, sin slavnega alpinista Johna Rosskelleyja in gorski vodnik od 18. leta starosti, je leta 2003, pri vsega 20 letih, postal najmlajši Američan, ki se je povzpel na Everest.

Auer je pred kratkim opravil prvi solovzpon na Lupghar Sar West, odročen 7157 metrov visoki vrh v Pakistanu, sicer pa sta njegova največja dosežka vzpon po severozahodni steni pakistanskega Kunjang Čiša v pogorju Karakorum in prvi vzpon po južni steni Nilgirija v Nepalu. Že leta 2007 pa mu je uspel prosti solovzpon na 850 metrov visoko južno steno Marmolade v Dolomitih.

Lama med enim od svojih podvigov. Foto: Red Bull
Lama med enim od svojih podvigov. Foto: Red Bull

A od trojice je bil mednarodno najbolj prepoznaven Lama, rojen avstrijski mami in nepalskemu gorskemu vodniku v Innsbrucku. Lama je bil najmlajši človek, ki je kadar koli tekmoval v svetovnem pokalu v plezanju, in to pri vsega 15 letih.

Pri 16 letih je že postal evropski šampion, preden se je leta 2011 upokojil od tekmovalnega plezanja in se posvetil alpinizmu.

Leta 2014 so o Lami posneli dokumentarni film, ki je prikazoval njegov podvig, ko je kot prvi človek prosto preplezal slovito smer Compressor Route na gori Cerro Torre v Patagoniji.

Lani oktobra je prvi na svetu stopil na 6907 metrov visok himalajski vrh Lunag Ri, enega najvišjih še nepreplezanih vrhov v Nepalu (priložen posnetek).

Avstrijski kancler Sebastian Kurz je prejšnji teden, ko je odjeknila novica, da je trojica najverjetneje mrtva, v izjavi za javnost zapisal, da sta Lama in Auer s svojimi številnimi dosežki "izoblikovala mednarodno plezalsko in alpinistično sceno zadnjih let".