Obrezovanje dečkov je del kulturne identitete muslimanov in Judov. Foto: EPA
Obrezovanje dečkov je del kulturne identitete muslimanov in Judov. Foto: EPA

Po novem vladnem predlogu bo moral biti otrok, če bo to potrebno, deležen lokalne anestezije ali narkoze, starši pa se bodo morali pred posegom seznaniti s tveganji. Poleg tega otrok pri tem ne bo smel biti ogrožen.

Vlada se je za zakonsko ureditev odločila, da bi pomirila razgreto ozračje, ki v Nemčiji vlada od junija, ko je sodišče v Kölnu razsodilo, da je zdravnik s tem, ko je na željo muslimanskih staršev obrezal štiriletnega dečka, storil hudo telesno poškodbo, posledično pa obrezovanje prepovedalo.

Sodba je razjezila nemške muslimane in Jude ter sprožila proteste, saj je obrezovanje dečkov eden izmed temeljev tako muslimanske kot judovske vere ter njihove kulturne identitete.

Zakonski predlog se nanaša samo na obrezovanje dečkov, medtem ko obrezovanje deklic ostaja prepovedano. O predlogu morajo zdaj odločati še poslanci, predvidoma pa ga bodo potrdili še letos.

Po besedah nemške pravosodne ministrice Sabine Leutheusser-Schnarranberger je poudarila, da gre za pomemben signal, katerega cilj je odpraviti negotovost, ki je nastala.

V osrednjem judovskem svetu v Nemčiji in v nekaterih judovskih združenjih so zakonski predlog že pozdravili, na drugi strani pa je bil ta deležen tudi kritik.

Nemško združenje za zaščito otrok je tako sporočilo, da načrtovana nova ureditev slabi pravice otrok in Nemčijo na tem področju vrača več desetletij v preteklost. Kritični ostajajo tudi pediatri.