Večina otrok je bila plod posilstva. Foto: EPA
Večina otrok je bila plod posilstva. Foto: EPA

Na konferenci so objavili podatek, da je teh otrok vojne veliko več, kot so do zdaj ocenjevali - v Nemčiji 400.000, v Avstriji pa 40.000.

Zgodovinarka nemške univerze Magdeburg Silke Satjukow je povedala, da so raziskovalci sprva ocenjevali, da se je v Zahodni Nemčiji rodilo 68.000 otrok, v Avstriji pa 8.000 vojakom iz Velike Britanije, Francije, Sovjetske zveze in ZDA, ki so takrat zasedli ti nekdanji nacistični državi. Ocen za Vzhodno Nemčijo, ki je bila pod sovjetsko zasedbo, ni bilo.
Večina teh otrok se je rodila, ker so njihove matere posilili vojaki, obstajale pa so tudi zveze med vojaki in domačinkami. Nekaj otrok pa se je rodilo zaradi prostitucije. Kot je dodala, zdaj ocenjujejo, da je v Zahodni Nemčiji teh otrok 100.000, v Vzhodni 300.000, v Avstriji pa 40.000.

Poziv k iskanju očetov
Na konferenci so zgodovinarji in otroci vojne pozvali k pomoči vlad pri iskanju očetov, katerih identiteta v številnih primerih še vedno ni znana. Kot je dejala Satjukowa, se ti otroci vse življenje čutijo nepopolne.

Zgodovinarka Barbara Stelzl-Marx z avstrijskega inštituta za preučevanje posledic vojne je poudarila, da je ta "izgubljena generacija še vedno tabu tema". Spomnila je, da je bilo njihovo življenje povezano s sramoto in zavračanjem svojcev in sosedov, še posebej v sovjetskih okupacijskih conah. Stalinova politika namreč ni dovolila vojakom, da bi se poročali z Avstrijkami, niti jih niso smeli z otroki pripeljati v domovino. Nasprotno, če so izvedeli za obstoj zveze, je vojakom grozila premestitev, je dejala.

V času hladne vojne pa niso mogli vzdrževati stikov, kar pomeni, da so v glavnem mlade matere ostale v težkem socialnem položaju, otroci pa so odraščali brez očetov. Kot je dejala Satjukowa, je bilo 70 odstotkov žensk samohranilk, 30 odstotkov pa je otroke dalo v sirotišnice.

V britanski, francoski in ameriški coni so bile razmere boljše. Po dovoljenju zavezniških sil leta 1945 so se nekatere t. i. "vojne neveste" z možmi odselile v ZDA, nekateri britanski vojaki pa so ostali v Avstriji. V teh conah pa je bilo najtežje otrokom temnopoltih ameriških vojakov, "ki se niso mogli skriti", je dejala in dodala, da so bili ti otroci in otroci sovjetskih vojakov izpostavljeni najhujšim oblikam diskriminacije.