Svet
Marinova je bila TV-voditeljica, ki je pred kratkim začela voditi oddajo Detektor. Njen zadnji prispevek je bil o korupciji pri porabi EU-sredstev. Foto: Reuters
Truplo Marinove je v soboto našel mimoidoči v parku ob reki Donavi v mestu Ruse. Foto: Reuters
Marinova je že tretja novinarka iz članic EU-ja, umorjenih v zadnjem letu dni. Foto: EPA
Bolgari žalujejo za mlado novinarko. Foto: EPA

Dodaj v

V Nemčiji prijeli osumljenca za umor bolgarske novinarke - šlo naj bi za naključno dejanje

Romuna medtem izpustili
10. oktober 2018 ob 09:20,
zadnji poseg: 10. oktober 2018 ob 12:24
Sofija,Berlin - MMC RTV SLO, STA

Bolgarske oblasti so potrdile, da so v Nemčiji v torek prijeli osumljenca v povezavi s posilstvom in umorom bolgarske preiskovalne novinarke Viktorije Marinove.

V tej fazi preiskave so izključili, da bi bil umor povezan z delom novinarke.

"V okviru preiskave smo identificirali moškega, ki ga je na našo zahtevo sinoči aretirala policija v Nemčiji," je sporočil bolgarski notranji minister Mladen Marinov na novinarski konferenci. Dodal je, da imajo dovolj dokazov, ki osumljenca povezujejo s krajem zločina in žrtvijo.

Nemška policija je nato sporočila, da so osumljenca prijeli v torek zvečer v mestu Stade na severu Nemčije. Tožilstvo v mestu Celle v Spodnji Saški pa že preverja, ali bi ga lahko izročili bolgarskemu pravosodju. Od sodišča so zahtevali tudi, da izda formalni zaporni nalog za osumljenca.

Generalni tožilec Sotir Cacarov je povedal, da "v tej fazi ne menijo, da je bil umor povezan s profesionalno dejavnostjo žrtve", da pa nadaljujejo preiskavo vseh hipotez. Povedal je, da so za osumljenca ruskega izvora izdali evropski zaporni nalog.

Osumljenca Severina Kasimirova, ki se je rodil leta 1997, so že iskali zaradi umora in posilstva. "Dokazi, ki jih imamo v tej fazi, kažejo na to, da je šlo za spolni napad, ki ni bil vnaprej načrtovan," je še povedal Cacarov. Kasimirov je iz Bolgarije odšel v soboto, v Nemčiji pa naj bi živela njegova mama.

V torek zvečer je bolgarska policija sicer izpustila Romuna, ki so ga isti dan prijeli v povezavi z umorom in pojasnili, da ni več osumljen.

Bolgarska televizija TVN, kjer je delala Marinova, poroča, da se pokojna in osumljenec nista poznala. Bolgarska televizija bTV pa poroča, da je v osumljenčevem stanovanju v mestu Ruse, kjer je novinarka živela in bila ubita, policija našla njen mobilni telefon.

Poročala o korupciji
Truplo 30-letne Marinove so v soboto našli v parku ob reki Donavi v mestu Ruse na severu Bolgarije. Televizijska novinarka, ki naj bi pred umorom poročala o preiskavi domnevne korupcije pri porabi sredstev EU, je bila brutalno pretepena, posiljena in umorjena, izginili pa so tudi njen mobilni telefon, avtomobilski ključi in del oblačil.

Na televiziji TVN je pred kratkim začela voditi novičarsko pogovorno oddajo Detektor, v zadnji oddaji pa je poročala o dveh preiskovalnih novinarjih iz Bolgarije in Romunije, ki sta raziskovala domnevno korupciji pri porabi sredstev iz evropskih razvojnih skladov.

Po njenem umoru so bolgarske oblasti uvedle preiskavo teh navedb proti gradbenemu podjetju GP Group, podjetju pa zamrznili premoženje v vrednosti 14 milijonov evrov.

Borisov kritičen do poročil
Ni sicer še jasno, ali je bil umor novinarke povezan z njenim delom. Bolgarske oblasti so sporočile, da preiskujejo tako profesionalne kot osebne motive za njen umor.

Bolgarija je glede svobode medijev šele na 111. mestu na svetu. Najslabše je uvrščena ne samo med članicami EU-ja, ampak tudi med državami na Balkanu.

Bolgarski premier Bojko Borisov je že ocenil, da umor Marinove ni bil povezan z njenim novinarskim delom. Hkrati je kritiziral mednarodna združenja in skupine, ki so hitro ocenila, da je bil motiv za njen umor političen.

"V samo treh dneh sem bral grozovite stvari o Bolgariji. Nobena ni resnična," je dejal na današnji novinarski konferenci v Sofiji. "Kot država si ne zaslužimo, da nas tako blatijo, medtem ko se vsi trudijo, da se reši primer ne le 100-odstotno, ampak 1000-odstotno."

Marinova je že tretja novinarka, ki so jo umorili v Evropski uniji v zadnjih 12 mesecih. Februarja letos so umorili slovaškega novinarja Jana Kuciaka, oktobra lani pa na Malti novinarko Daphne Caruana Galizia.

K. S.
Prijavi napako
Komentarji
navigator007
# 10.10.2018 ob 10:01
Ogroženi so raziskovalni novinarji. Tisti, ki zgolj poročajo iz tiskovnih konferenc in skrbijo za montiranje posnetkov politikov v njihovi najboljši ali najslabši luči, lahko še naprej mirno spijo.
copcop
# 10.10.2018 ob 09:56
Mobilni telefon umorjene so našli v stanovanjuu storilca?! Klasično podtikanje dokazov tretji osebi.
vrtojb56
# 10.10.2018 ob 09:37
Lol, klasično bodo nekomu x tole obesili, kao naključna žrtev.
fah-q
# 10.10.2018 ob 11:43
Bolgarska televizija bTV pa poroča, da je v osumljenčevem stanovanju v mestu Ruse, kjer je novinarka živela in bila ubita, policija našla njen mobilni telefon.

a zdej mi hočejo prodat, da je bil tipček tako butast, da je vzel njen telefon?? najbrž so ga dobili ker je imel prižganga in je celo klical z njega, a? pa še 10 letniki vedo, da je telefon sledljiv...
bilzerian
# 10.10.2018 ob 10:42
kako prozorno.
osumljeni je Rus, v njegovem stanovanju so našli njen telefon.
Če jo je hotel samo posiliti in ubiti, zakaj za vraga je vzel njen telefon?

me čudi, da niso tudi za izginotje savdskega novinarja obtožili kakega rusa....
Sz
# 10.10.2018 ob 11:40
Klasična fora. Našli so enega primernega, kateremu bodo pripisali ta zločin, da se pomiri pritisk javnosti in EU-ja,...Kasneje se bo le ta verjetno v zaporu "obesil", da bo lepo vse pospravljeno.
Enako je bilo pri umoru Krambergerja in še množici drugih primerov.
V-J
# 10.10.2018 ob 11:20
Če ne bi bilo tako žalostno, bi bilo smešno.
sumtb
# 10.10.2018 ob 13:04
Precej komična situacija ko mora feministka K.S. prodajati narativo da je umorjena novinarka naključna žrtev in ne likvidirana v politično motiviranemu obračunu, ker gre lahko drugače državna sinekura po gobe, kdo bo pa potem posebni poročevalec iz Hiše Franko.
Lešnik
# 10.10.2018 ob 12:24
V tej fazi preiskave so izključili, da bi bil umor povezan z delom novinarke

Z eno besedo: prikrivanje

Ne verjamem v naključja. Raziskovalna novinarka skorumpirane države brutalno pokončana v >nenačrtovanem spolnem napadu < ?

Nesrečna novinarka je morala umreti, ker je vrtala pregloboko.

Na koncu vse poti vodijo v Bruselj, leglo eu lobiranja in sistemske korupcije.
_cerebro
# 10.10.2018 ob 09:59
Useful idiot? Bolgarski Peter Rotar?
SMERŠ
# 10.10.2018 ob 11:59
našli so žrtveno jagnje
Trubadur
# 10.10.2018 ob 10:58
Povedal je, da so za osumljenca ruskega izvora izdali evropski zaporni nalog

Najbolj pomemben del celotne novice... da je ruskega izvora... ojoj kam smo prišli z vsiljevanjem mnjena
mile952
# 10.10.2018 ob 10:14
Tudi če so preiskovalni organi prijeli pravega morilca (čeprav je več kot čudno, da bi tip novinarki po umoru vzel mobitel in si ga nesel v stanovanje, kar je tako po kmečki logiki malo verjetno, da bi morilec bil tako zabit), stojijo zadaj temne sile, ki so umor novinarke naročile. Jasno je, da je šlo za naročeno eksekucijo, ker je stopila na žulj mafiji. Seveda tudi bolgarska policija ni najbolj kredibilna, zato bo umor težko kdajkoli popolnoma razjasnjen in pravi krivci kaznovani.
pero5
# 10.10.2018 ob 13:12
Dandanes nihče ne bo 'kupil' tega umora kot naključno dejanje. In poniževalno do sodržavljanov se mi zdi, da nek premier (katerega delo je preiskovala žrtev) daje o tem kakršnekoli ocene. Saj nismo vsi ravno iz rudnikov prišli no.
mk500
# 10.10.2018 ob 10:45
Enmu revcku/narkomanu/brezdomcu k do 5 nezna štet bodo podtakn vse...in stvar lepo pometena pod preprogo
oleander_in_pes
# 10.10.2018 ob 13:13
Na koncu vse poti vodijo v Bruselj, leglo eu lobiranja in sistemske korupcije.

Predlagam v branje:
https://bivol.bg/en/gpgate-cash-offshores-political-parties-russian-oligarchs-and-alleged-drug-lords-wife.html

Za ta spletni časnik sploh ne bi vedel, če ne bi spremljal komentarjev!
Raziskovalno novinarstvo, kakršnega od nacionalke ne bomo dočakali.

Detajl o korupciji in denarju iz skladov EU, objavljen v prispevku: EU je dala za domove starejših 3,6 milijona evrov, profitarji pa so si prisvojili 1,6 - tisto, kar ni šlo v stroške, so vzeli kot profit, čeprav gre za neprofitne ustanove.

Še ta cvetka: Nekdanji bolgarski minister za naložbe je v Parizu tožil te novinarje zaradi omadeževanja časti, sodišče je novinarje oprostilo, ker je ugotovilo, da si je minister nezakonito prisvojil 15 tisoč evrov nadomestila za brezposelnost, ki mu ni pripadalo.
Pa kaj bi to, med baroni in princi je to pravi drobiž, a ne?

Ni čisto v povezavi s tematiko, toda Vzajemna, ki deluje na podlagi solidarnostnih obveznih prispevkov, ponuja dodatna zavarovanja za preskakovanje čakalnih vrst - pregledi brez čakanja, le vsak mesec je treba ekstra vplačevati. Vzajemna se torej spet steguje k načinu delovanja, ki se za vzajemnost ne spodobi, saj niso privatna firma.
sosman
# 10.10.2018 ob 12:13
Upam, da ni bil kak astronavt?
komsomolec
# 10.10.2018 ob 10:29
za osumljenca ruskega izvora

Putinov frend ziher!
xerces8
# 10.10.2018 ob 15:30
Bolgarski premier Bojko Borisov : Kot država si ne zaslužimo, da nas tako blatijo


No, blatenje res ni lepo, a mnenje o Bolgariji v veliki meri temelji na dejstvih o Bolgariji.
štamprle
# 10.10.2018 ob 15:09
Naključno dejanje MY ASS. Risanje rožic narodu, upam, da gredo Bolgari na ulice in da zagori bolgarska skupščina.
Kekec99
# 10.10.2018 ob 13:31
Novinarko je umorila politična mafija, posilstvo pred umorom pa je v opozorilo drugim.
zelda
# 10.10.2018 ob 12:50
Politična mafija je ista kjer koli.
la.sonrisa
# 10.10.2018 ob 10:46
grozno. Če pa je un model vzel njen telefon, pa si tole lahko razlagam samo tako, da so očitno iskali kakšne podatke, verjetno v zvezi z njenim delom. Tako da tole res ne zgleda kot naključen zločin nad naključno žrtvijo.
vrtojb56
# 10.10.2018 ob 10:00
Lenins, enim očitno ne leži branje in razumevanje. Isto sem napisal kot ti.
Branko3
# 10.10.2018 ob 17:36
Katastrofa, nihče več se ne sramuje, še manj boji, očitnih laži.
Lešnik
# 10.10.2018 ob 15:47
Homer.
# 10.10.2018 ob 14:05

In takoj je treba začeti s teorijami zarote.
Če je bila posiljena, se mora DNK ujemati s priprtim v Nemčiji.
In če je temu tako, je to konec zgodbe


Ponarejanje dokaznega gradiva na nivoju državnih organov je torej nemogoče.

Ta primer še dolgo ne bo imel konca zgodbe, pravzaprav je šele začetek.

Naj žrtev počiva v miru.
študent89
# 10.10.2018 ob 15:33
Pa kaj še, naključje. Umor preiskovalnega novinarja ni NIKOLI naključje.
xerces8
# 10.10.2018 ob 15:31
Homer, kaj pa če je uporabil kondom?

Preproste rešitve ki v enem koraku dajo nedvoumen rezultat obstajajo načeloma zgolj v filmih.
QUENDI
# 10.10.2018 ob 13:14
........,kakšna učinkovitost.....SA so pravi amateriji s svojim primerom izginulega novinarja......
Lenins_Sausage
# 10.10.2018 ob 11:24
Trubadur
Najbolj pomemben del celotne novice... da je ruskega izvora... ojoj kam smo prišli z vsiljevanjem mnjena

No, no - tudi pri terorističnih napadih čakamo, ali gre za 'našega' človeka ali muslimana. Pač je EU to izkoristil.
novi_xy
# 11.10.2018 ob 16:08
Res nekaj zelo nenavadenih slučajev. Kjer je nekaj naključij, to ni več naključje.
ejga40
# 10.10.2018 ob 15:41
@Osumljenca Severina Kasimirova, ki se je rodil leta 1997, so že iskali zaradi umora in posilstva. "Dokazi, ki jih imamo v tej fazi, kažejo na to, da je šlo za spolni napad, ki ni bil vnaprej načrtovan," je še povedal Cacarov. Kasimirov je iz Bolgarije odšel v soboto, v Nemčiji pa naj bi živela njegova mama.
-------------------
Kje nekateri berete da je rus?
oleander_in_pes
# 10.10.2018 ob 13:02
Kaj pa, če se je samo zmenil, da krivdo prevzel, odsedel kar bo pač dobil, ob izhodu pa ga bo pričakal lep bančni račun?
gesan
# 10.10.2018 ob 10:18
Kakorkoli, glavni krivec za to je bolani pohlep, ki je skregan z razumom!
Pa če to šteka vsak posameznik ali pa ne!
gesan
# 10.10.2018 ob 09:49
Pohlep je sam po sebi zlo, ki se bori proti resnici tudi na zločinski način, če ne gre drugače!

Očitno to premnogim še vedno ni jasno!
Tudi med odgovornimi!
Lenins_Sausage
# 10.10.2018 ob 09:48
vrtojb56

Po tej logiki tudi novinarji, ki so v Mehiki najdeni obešeni, obglavljeni, mučeni itd, niso bili ubiti zaradi svojega dela, saj dejansko nihče nikoli ne aretira ljudi, ki so to naredili. Mislim, v EU-ju smo letos brali že o treh ubitih novinarjih in kaj, naj se delamo, da je vse fino in super?
Homer.
# 10.10.2018 ob 14:05
In takoj je treba začeti s teorijami zarote.
Če je bila posiljena, se mora DNK ujemati s priprtim v Nemčiji.
In če je temu tako, je to konec zgodbe!
Lenins_Sausage
# 10.10.2018 ob 09:30
Ni sicer še jasno, ali je bil umor novinarke povezan z njenim delom.

A to se hecate ali resno? Mislim, v Evropi imamo načeloma precej malo umorov.
oziris.va
# 10.10.2018 ob 09:51
Hoteli ste Ameriko, Amerika je zdaj tukaj z vsemi njenimi bonbončki in plesni.
Kazalo