Zasežene kemikalije za proizvodnjo mamil. Foto: EPA
Zasežene kemikalije za proizvodnjo mamil. Foto: EPA

Med operacijo v Leipzigu 5. in 8. novembra je policija zasegla 2,9 tone kloroefedrina, iz katerega bi lahko pridelali 2,3 tone metamfetamina, bolj znanega kot "crystal meth". Na območju ob meji s Češko so prijeli 15 ljudi, med njimi tudi domnevnega vodjo kriminalnega združenja, 32-letnega trgovca s farmacevtskimi izdelki, ki prihaja iz Leipziga.

V večmesečni preiskavi so ugotovili, da so kemikalije v zavojih po 10 ali 20 kilogramov vozili na Češko, kjer so jih predelali v metafetamine in jih nato pripravljene za prodajo prepeljali nazaj v Nemčijo. Policija je med racijo zasegla tudi večje količine denarja, strelivo, ukradene potne liste in več deset mobilnih telefonov.

"'Crystal meth' je hitro zasvojljiv in zelo nevaren ... Zaseg skoraj treh ton kloroefedrina je pomemben uspeh," je dejal prvi mož nemške zvezne policije BKA Jörg Ziercke.

Češke tolpe na veliko izdelujejo metamfetamin in ga izvažajo v Nemčijo. Zaradi izjemno razvite trgovine s tem mamilom med državama je bilo v zadnjih letih več medsebojnih sestankov čeških in nemških ministrov.