Šolarji imajo zapore dovolj. Foto: Reuters
Šolarji imajo zapore dovolj. Foto: Reuters

Pripadniki manjšine Madhesi so prepričani, da jih nova ustava diskriminira, zato želijo z zaporo meje izboljšati svoj pogajalski položaj. Uradni Katmandu Indijo obtožuje, da zaporo tiho podpira, kar so Indijci zanikali in Nepal pozvali, naj čim prej začne resna pogajanja z omenjeno skupnostjo. Indija je izrazila nezadovoljstvo z nekaterimi deli nove nepalske ustave, a zatrdila, da svojim tovornjakom ne more dovoliti vstopa v Nepal, ker so tam "razmere nevarne".

Okoli 60 odstotkov vseh zdravil Nepal uvozi prav iz Indije, ta država pa je tudi glavna dobaviteljica goriva, hrane in nekaterih drugih dobrin. Ker so morali zaradi pomanjkanja goriva v Nepalu zapreti tudi nekatere šole oziroma skrajšati pouk, se je v petek na ulicah prestolnice Katmandu zbralo več tisoč šolarjev. Postavili so človeško verigo na glavni obvoznici okoli Katmanduja, s tem pa izrazili nasprotovanje zapori Madhesijev, poroča BBC.

Otroci so med protestom vzklikali: "Ustavite zaporo. Izobraževanje je naša pravica. Ne bomo se uklonili Indiji." Zahtevali so takojšnjo odpravo zapore, ki ovira tudi obnovo države po aprilskem katastrofalnem potresu.

Od avgusta je v protestih v Nepalu umrlo že več kot deset ljudi.