Novoizvoljena predsednica Nepala Bidhja Devi Bhandari. Foto: Reuters
Novoizvoljena predsednica Nepala Bidhja Devi Bhandari. Foto: Reuters

Nekdanja obrambna ministrica in podpredsednica vladajoče Združene marksistično-leninistične stranke (UML) Bidhja Devi Bhandari (54) je tekmeca Kula Bahadurja Gurunga premagala s 327 glasovi proti 214.

Bhandarijeva, redka ženska med poslanci, se je s politiko začela ukvarjati že kot najstnica, dejavneje pa po moževi smrti leta 1993.

Na položaju je nasledila Rama Barana Jadava, ki je bil leta 2008 izvoljen za prvega predsednika Nepala, potem ko so po 240 letih odpravili hindujsko monarhijo. Sprva je bilo predvideno, da bo Jadav na položaju predsednika države samo dve leti, a so zaradi političnih sporov potrebovali kar nekaj let za uskladitev nove ustave, ki so jo sprejeli šele pretekli mesec.

Sprememba ustave
Ustava, prva, ki so jo pripravili izvoljeni predstavniki, naj bi utrdila mir in spodbudila preoblikovanje države v demokratično republiko po desetletjih politične nestabilnosti in desetletju upora maoistov. Po sprejetju ustave je Bhandarijeva postala druga ženska na visokem položaju v državi, potem ko je prva predsednica parlamenta postala Onsari Gharti Magar.

Po novi ustavi je parlament oktobra za novega predsednika vlade že izvolil Khadgo Prasada Šarmo Olija, ki naj bi poenotil v nedavnem potresu prizadeto državo.