Spomladi, ko se vreme izboljša, se naval prebežnikov še poveča. Foto: Reuters
Spomladi, ko se vreme izboljša, se naval prebežnikov še poveča. Foto: Reuters

Kot je v Catanii na vzhodu Sicilije dejala predstavnica organizacije Giovanna Di Benedetto, se je po navedbah prič, ki so preživele brodolom in so zjutraj prispele na Sicilijo, plovilo znašlo v težavah pred obalo Sicilije.

"Preživeli so nam povedali, da je veliko prebežnikov, okoli 40, popadalo v morje," je še povedala. Kaj natančno se je dogajalo na gumijastem čolnu, še ni znano. V pristanišče v Catanii je davi prispelo okoli 200 ljudi, ki so preživeli brodolom.

Na Siciliji se je sicer davi izkrcalo še okoli tisoč drugih prebežnikov, ki so jih rešili v Sredozemlju. V Salerno je priplula ladja italijanske mornarice s 652 migranti na krovu, v Pozzallo pa je na malteški vojaški ladji prispelo 370 prebežnikov. Na tej ladji so bili tudi trije domnevni tihotapci ljudi, ki so jih italijanske oblasti aretirale.

Letos je med tvegano pomorsko potjo iz Afrike ali z Bližnjega vzhoda v Evropo umrlo že najmanj 1.700 prebežnikov, kar je kar 20-krat več kot v istem obdobju lani. Samo pretekli konec tedna je italijanska obalna straža rešila več kot 5.800 prebežnikov, posredovali pa so kar 17-krat.