Trajekt je potonil med potjo z Nove Britanije v pristanišče Lae na severni obali otoka Nova Gvineja. Foto: EPA
Trajekt je potonil med potjo z Nove Britanije v pristanišče Lae na severni obali otoka Nova Gvineja. Foto: EPA

Na prizorišču nesreče je šest trgovskih ladij in trije helikopterji ter letalo, ki iščejo preživele. Po poročaju BBC-ja so številni ljudje v reševalnih jopičih še v vodi, na pomoč Papuancem pa so že v prvih urah po nesreči priskočili Avstralci. V 12 urah po nesreči so reševalci uspeli rešiti 240 ljudi. Uradnih podatkov o številu žrtev še ni.

Trajekt MV Rabaul Queen je klic na pomoč poslal v četrtkovih jutranjih urah. Ladja je ob 5-ih zjutraj po lokalnem času potonila okoli 16 km pred mestom Finschhafen, 50 km vzhodno od pristanišča Lae, kamor je bila namenjena. Nesreča se je po besedah družbe Star Ships, ki je lastnica potopljenega trajekta, zgodila zaradi slabega vremena.

Trajekt je bil iz mesta Kimbe na otoku Nova Britanija namenjen v mesto Lae na severni obali otoka Nova Gvineja. Trajekt je bil sicer registriran za 300 ljudi, kapitana Rahmana pa ni znal podati točnega podatka potnikov, predvideva se, da je bilo na njem do 350 ljudi, med njimi večinoma dijaki, študenti in profesorji.

Plaz, mini vojaški udar, nesreča trajekta
Papuo Novo Gvinejo
, eno najrevnejših držav na svetu, v zadnjih dneh pretresajo številne tragedije: 25. januarja je plaz na gradbišču terminala za utekočinjeni plin energetskega velikana ExxonMobil pod seboj pokopal najmanj 40 ljudi. Dan zatem je manjša skupina vojakov prevzela nadzor nad vojsko in zahtevala vrnitev nekdanjega premierja Michaela Somareja.

Čeprav je Papua Nova Gvineja bogata z naravnimi viri, pa je 85 odstotkov od 6,5 milijona prebivalcev še vedno odvisnih od samooskrbnega kmetijstva, medtem ko je Port Moresby mesto, kjer se požvižgajo na zakone, in je pogosto priča obračunavanju med tolpami.