Škoda je toliko večja, ker je tla streslo na območju, kjer je večina hiš zgrajenih iz blata. Foto: EPA
Škoda je toliko večja, ker je tla streslo na območju, kjer je večina hiš zgrajenih iz blata. Foto: EPA

Število žrtev bi lahko še naraslo, saj se je porušilo okoli 50 hiš, več cest in vasi je odrezanih od sveta.

Potresi v Peruju so dokaj pogosti, vendar pa je imel nedeljski žarišče samo osem kilometrov pod zemeljsko površino, tako da bi lahko bila škoda še večja. Žarišče potresa je bilo deset kilometrov od mesta Chivay, prestolnice province Caylloma, območje pa sta zjutraj stresla še dva popotresna sunka.

Potres je povzročil škodo na območju doline Colca, kjer je več vasi odrezanih od sveta, nekaj jih je brez elektrike. Reševalci se ne morejo prebiti do območja žarišča potresa. Med najhuje prizadetimi je kraj Yanque, kjer v hišah iz blata živi okoli 1.200 ljudi. Po navedbah tamkajšnjih oblasti je uničenih 60 odstotkov poslopij, dostop po kopnem pa je pretrgan. Oblasti so sporočile, da potrebujejo prevoz ranjenih, saj so se na nekatere zrušili zidovi.

Med žrtvami je tudi 66-letni ameriški turist, ki je umrl v hotelu v Yanqueju, ki je bil v potresu huje poškodovan.

Pozivi k pomoči
Guvernerka regije Arequipa Yamila Osorio je pozvala k pomoči iz zraka v hrani in oblačilih za ljudi, ki so ostali brez strehe nad glavo. Regijo, ki jo sicer pesti hud mraz, pa je že obiskal perujski predsednik Pedro Pablo Kuczynski.

Zadnji hujši potres je Peru stresel 15. avgusta 2007, ko je potres z magnitudo 7,9 zahodno od kraja Pisco zahteval 595 življenj. Novembra lani sta vzhod Peruja stresla dva potresa z magnitudo 7,6, ki so ju čutili v več državah v regiji, a nista povzročila večje gmotne škode.