Samomorilski napad naj bi bil odgovor na poraze Islamske države. Fotografija je simbolna. Foto: EPA
Samomorilski napad naj bi bil odgovor na poraze Islamske države. Fotografija je simbolna. Foto: EPA
IS trdi, da so njeni borci sestrelili jordansko letalo, ZDA pa to zanika. Zajetje pilota je Jordanija sicer potrdila. Foto: EPA

Gre za enega najbolj smrtonosnih napadov v Iraku v zadnjih mesecih. Odgovornosti ni prevzel še nihče, oblasti pa so že osumile teroristično mrežo Al Kaida. Podobno so ocenili tudi na ameriškem zunanjem ministrstvu, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Šlo naj bi za maščevanje za poraze Islamske države na terenu, saj so iraške sile počasi prevzele pobudo.

ZDA: IS ni sestrelil jordanskega letala
Ameriška vojska je medtem sporočila, da džihadisti Islamske države, ki so v sredo v bližini Rake v Siriji zajeli jordanskega vojaškega pilota, njegovega letala niso sestrelili, kot trdijo. Zakaj je njegovo letalo F-16 strmoglavilo, za zdaj ni jasno. Tudi jordanska vlada, ki je potrdila, da so džihadisti zajeli enega od njenih pilotov, vzroka strmoglavljenja letala ni pojasnila.

Džihadisti trdijo, da so jordansko letalo sestrelili z raketo zemlja-zrak. V Washingtonu pa poudarjajo, da "dokazi jasno nakazujejo, da letalo ni bilo sestreljeno".

Jordanija je ena izmed držav, ki se je pridružila koaliciji pod vodstvom ZDA, ki izvaja letalske napade na položaje IS-ja. IS je v zadnjih mesecih zavzela obsežna območja v Siriji in Iraku.

V Siriji v letalskih napadih na IS poleg Jordanije sodelujejo še Savdska Arabija, Združeni arabski emirati in Bahrajn. Napadom v Iraku so se pridružile Avstralija, Belgija, Velika Britanija, Kanada, Danska, Francija in Nizozemska.