Pripadniki Islamske države nadzorujejo znaten del Iraka in Sirije. Foto: Reuters
Pripadniki Islamske države nadzorujejo znaten del Iraka in Sirije. Foto: Reuters
Ob zavzetju severa Iraka so skrajneži od iraške vojske zasegli tudi težko orožje. Foto: Reuters
Ameriški lovec
V treh mesecih letalskih napadov pod vodstvom ZDA na položaje Islamske države je bilo ubitih več kot tisoč skrajnežev. Foto: EPA
Nemški novinar obiskal Islamsko državo

Todenhöfer je po lastnih navedbah ozemlje skrajne sunitske skupine obiskal prejšnji teden. V drugo največje iraško mesto Mosul, ki so ga skrajneži zavzeli med bliskovito ofenzivo letos junija in kjer je preživel šest dni, je pripotoval iz Rake v Siriji, ki velja za prestolnico kalifata.

Po njegovih besedah se zdi življenje v kalifatu bolj normalno, kot je pričakovati. "Ljudje si dejansko želijo stabilnosti, ki jim jo je prinesla Islamska država," je dejal in dodal, da mesto Mosul deluje, čeprav so iz njega številni pobegnili, številne pa so skrajneži ubili.

V pogovorih za televizijski hiši BBC in CNN je nemški novinar povedal, da v skladu s skrajno različico sunitskega islama, ki jo je uvedla Islamska država, plakati v Mosulu moške učijo pravih položajev za molitev, ženskam pa ukazujejo, da se morajo povsem zakriti. Knjigarne razstavljajo pamflete in knjige z verskimi sodbami, vključno s tem, kako ravnati s sužnji.

Džihadisti so po prevzemu v mestu uvedli svoj pravosodni sistem. Zastave Islamske države visijo v sodnih dvoranah, njihova policija pa uvaja stroga pravila. Lokalni policijski načelnik mu je povedal tudi, da mu ni treba več izvajati nasilnih kaznovanj.


Po navedbah Sirskega observatorija za človekove pravice je bilo v letalskih napadih mednarodne koalicije pod vodstvom ZDA v zadnjih treh mesecih v Siriji ubitih več kot 1.100 islamskih skrajnežev, med njimi večinoma pripadniki Islamske države. ZDA in njene zaveznice so začele položaje Islamske države z letali obstreljevati 23. septembra.

Goreča želja po verskem čiščenju
Med potjo je Todenhöfer, sicer nekdanji politik, srečal tudi otroke vojake in nabornike z vsega sveta, tudi iz Velike Britanije, ZDA, Švedske, Trinidada in Tobaga. Ob tem sta ga presenetili njihova brutalna gorečnost in želja po verskem čiščenju in širitvi ozemlja kalifata. "Gre za navdušenje, kakršnega še nikoli prej nisem videl na vojnih območjih," je dejal Todenhöfer.

"Tako prepričani so o sebi, tako polni zaupanja," je opisal skrajneže in povedal, da je dobil vtis, da želijo pokazati, da Islamska država deluje. To izkazuje tudi filmski material, ki ga je med obiskom posnel novinarjev sin.

Bolj kot vse, kar je dejansko videl, pa so Todenhöferja pretresle besede borcev Islamske države, ki so ga spremljali. Nemški borec, ki je govoril v imenu vodstva Islamske države, je zatrdil, da bodo džihadisti šli še dlje, in ob tem posvaril Evropo in ZDA. "Evropo bomo nekega dne zavzeli. Ni vprašanje, kako jo bomo zavzeli, temveč le, kdaj se bo to zgodilo. A to je gotovo ... Za nas ni meja. So le frontne črte," je borec povedal po besedah Todenhöferja.

Na vprašanje o suženjstvu in obglavljenih pa mu je borec povedal, da bodo to nadaljevali, saj je to del njihove religije. So se pa številni sužnji spreobrnili v islam in so jih nato izpustili, je dodal. Suženjstvo je sicer po besedah borca, kot jih je povzel novinar, znak napredka.

"Ne vidim nikogar, ki bi jih dejansko lahko ustavil. Le Arabci lahko ustavijo IS. Vrnil sem se zelo pesimističen," je za BBC sklenil Todenhöfer.

Na območje kalifata je novinarju uspelo priti prek nemškega džihadista po več mesecih pogajanj, pri sebi pa je imel posebno prepustnico "urada kalifata", ki ga je večkrat rešila. Vseeno ga je bilo strah, in ker se je bal, da si bodo džihadisti premislili in ga skupaj s sinom vzeli za talca, je na koncu pobegnil proti Turčiji.

Anonimna grožnja v ZDA
FBI je opozoril na grožnjo pripadnikov Islamske države, da bodo raznesli most Memphis in Arkansas, ki se razteza čez reko Misisipi in predstavlja glavno povezavo med državama Tennessee in Arkansas. Zvezni preiskovalni urad je o grožnji obvestil lokalno policijo opozoril.

Tiskovni predstavnik FBI-ja je sicer pojasnil, da gre za neosnovano in anonimno grožnjo. Po poročanju lokalne televizije naj bi FBI prek anonimne prijave obvestili, da je Islamska država naročila človeku v Memphisu, da razstreli omenjeni most na neznani datum in aktivira speče celice skupine v ZDA.

Nemški novinar obiskal Islamsko državo