Kitajska policija je ukazala, da nihče ne sme zapustiti mesta Kuča. Foto: Reuters
Kitajska policija je ukazala, da nihče ne sme zapustiti mesta Kuča. Foto: Reuters

Napadalci, oboroženi z doma izdelanimi granatami, so taksi zapeljali v vladno stavbo, pri tem pa so umrli štirje samomorilski napadalci in en varnostnik, dva policista pa sta bila ranjena. V streljanju, ki je izbruhnilo pozneje, so pod streli policistov padli še trije napadalci.

Kitajske oblasti predvidevajo, da za incidentom stojijo muslimanski Ujguri, ki si v nemirni kitajski pokrajini Sinkiang prizadevajo za neodvisno območje Vzhodni Turkestan. Človekoljubne skupine sicer trdijo, da Kitajska krši pravice Ujgurov.

Oči sveta gledajo Kitajsko
Napad naj ne bi bil povezan z olimpijskimi igrami v Pekingu, ki je od prizorišča eksplozij, mesta Kuča, oddaljen več kot 3.000 kilometrov, kljub temu pa so se v prestolnici na kriznem sestanku sešli olimpijski funkcionarji.

Prejšnji mesec je policija v Kuči objavila, da vsakogar, ki jim bo zaupal kakršne koli informacijo o načrtovanih terorističnih napadih med olimpijskimi igrami, čaka za 29.200 ameriških dolarjev nagrade. Prav islamski skrajneži pomenijo največjo nevarnost kitajskim oblastem v času, ko so v Pekingu zbrani najboljši športniki sveta.

Kuča, v katerem nemiri niso redki, velja za etnično razdeljeno območje, na katerem živi okoli 450.000 ljudi, večinoma muslimanov.

A. P.