Asadu se v primeru kandidature vsekakor obeta zmaga. Foto: Reuters
Asadu se v primeru kandidature vsekakor obeta zmaga. Foto: Reuters
Damask
Razdejanje od vojne je mogoče videti skoraj na vsakem koraku. Foto: Reuters

Razpis volitev je na državni televiziji oznanil predsednik parlamenta Mohamed Džihad Al Laham in pojasnil, da bodo kandidature sprejemali do 1. maja. Glasovanje za Sirce, ki živijo v tujini, bo potekalo na sirskih veleposlaništvih 28. maja.

Načrt za izvedbo volitev so že kritizirale sile, ki podpirajo sirske upornike, in jih označile za "parodijo demokracije". V več kot treh letih vojne med vladnimi silami in uporniki je bilo ubitih 150.000 ljudi, milijone pa jih je moralo zapustiti domove.

Sirska opozicija vztraja, da Asad ne bi smel igrati nobene vloge v prihodnosti države.

Nova volilna pravila od kandidatov zahtevajo, da so zadnjih deset let prebivali v Siriji, kar glavnim opozicijskim voditeljem, ki živijo v izgnanstvu, preprečuje kandidaturo.

S spremembami iz leta 2012 je bil odpravljen dosedanji referendumski sistem volitev, na katerih je bil leta 2000 in 2007 Asad potrjen s skoraj 100 odstotki. Ustavne spremembe prvič omogočajo nastop več kandidatov.

V pričakovanju zmage
Asad, ki se mu drugi mandat izteče 17. julija, se še ni izrekel glede kandidature, vendar je pred tednom dni samozavestno povedal, se razmere na bojišču obračajo v korist vladnih sil, ki so v zadnjih tednih in mesecih iz rok upornikov iztrgale več pomembnih območij.

Sirski predsednik naj bi celo pričakoval, da bo do konca leta končanih večina spopadov. Za preobrat v vojni se ima zahvaliti predvsem libanonskemu šiitskemu gibanju Hezbolah, ki je na bojne črte v Siriji poslalo svoje borce.

Junijske volitve naj bi potekale samo na območjih, ki so pod nadzorom vladnih sil.