Vojaki so prevzeli nadzor nad večino ozmelja, ki je bilo v rokah upornikov. Foto: EPA
Vojaki so prevzeli nadzor nad večino ozmelja, ki je bilo v rokah upornikov. Foto: EPA

Tamilskih tigrov.

Kot je dejal eden izmed vojaških poveljnikov, je vojska tako še korak bliže k zatrtju ene najdaljših vstaj v Aziji. Vojaki so po enem mesecu bojev prevzeli nadzor nad obalnim mestom Mulaitivu, uporniška skupina Osvobodilni tigri tamilskega Eelama (LTTE) pa se ni oglasila, saj je v zadnjih mesecih doživela veliko porazov. Strateško pristanišče so uporniki zavzeli že leta 1996. Takrat so s silovitim napadom ubili okoli tisoč vojakov. Preko Mulaittivuja so lahko dovažali orožje.

General Sarath Fonseka je v nagovoru na državni televiziji napovedal, da bo vojska lahko kmalu končala vojno. Ob tem je dejal, da imajo uporniki v rokah še okoli 300 kvadratnih kilometrov ozemlja, ob začetku spopadov leta 2006 pa naj bi imeli pod nadzorom kar 15.000 kvadratnih kilometrov. Tako naj bi imeli uporniki svoja oporišče le še v nekaterih vaseh na severovzhodu otoške države.

Vlada se je namreč odločila, da zlomi upornike, ki se že 25 let bojujejo za ustanovitev svoje države, v tem času pa je umrlo najmanj 70.000 ljudi. Tamilski uporniki namreč trdijo, da večinska singalska vlada zatira njihovo manjšino.

Človekoljubne agencije poročajo, da se je pred boji skušalo umakniti okoli 230.000 civilistov, ki so zdaj ujeti na vojnem območju. Vlada je upornike obtožila, da civiliste izrabljajo kot živi ščit. Samo prejšnji teden je bilo v spopadih s topništvom ubitih najmanj 100 civilistov.

M. R.