Faludža je znova ovita v dim in zvok streljanja. Foto: EPA
Faludža je znova ovita v dim in zvok streljanja. Foto: EPA
Množični protest sunitov v središču Faludže. Foto: EPA

Spopadi so izbruhnili v ponedeljek, ko so vladne sile odstranile sunitsko taborišče v Ramadiju. Suniti so več mesecev protestirali proti lokalni, večinsko šiitski vladi, ki ji očitajo diskriminatorno obravnavo pri uvedbi protiterorističnih ukrepov. Iraški premier Nuri Al Maliki je pred dnevi izdal ukaz, da taborišče porušijo, saj naj bi se to spremenilo v oporišče vodstva Al Kaide, poroča BBC.

Najnovejši konflikt ima, kot kažejo podatki urada Visokega komisariata Združenih narodov za begunce (UNCHR), vpliv tudi na povečano število iraških beguncev, ki so se zatekli v Jordanijo. Število beguncev se je od začetka decembra povečalo za petkrat, pri tem pa dodajajo, da je večina beguncev prišla iz manjšinskih sunitskih skupnosti iz Bagdada.

V Jordanijo se tako po podatkih UNCHR-ja vsak teden zateče 415 Iračanov, kar pa je še vedno občutno manj kot Sircev. Teh je namreč v Jordaniji vsak dan 500 več.

V torek je Al Maliki privolil v umik vojske iz mest in krajev v Anbarju, nadzor nad varnostjo pa naj bi prevzela policija. A takoj po odhodu vojakov so se na ulicah Ramadija, Faludže in Tamije pojavili sunitski uporniki, ki so povezani z Al Kaido. Napadli so policijske postaje, osvobodili zapornike in zasegli orožje. Maliki je zato že naslednji dan v Anbar znova poslal vojaške sile in ponudil plemenskim voditeljem orožje in denar v zameno za njihovo pomoč v boju proti upornikom.

V četrtek so se razvneli hudi spopadi za nadzor Ramadija in Faludže, v katerih je bilo ubitih najmanj 35 ljudi, več kot 70 pa je bilo ranjenih. Kaj natančno se dogaja v obeh mestih, ni znano, tuje agencije poročajo o nasprotujočih si podatkih. Po nekaterih poročanjih naj bi uporniki prevzeli nadzor nad delom Faludže, po drugih pa naj bi vojska znova zavzela več območij.

Od aprila, ko je šiitska vlada kruto zatrla upor v sunitskem taborišču v Havidži, se je v državi znova razmahnilo sektaško nasilje. V vrtincu nasilja so ekstremistične sunitske uporniške skupine izvedle številne napade, na katere so se z napadi odzvale tudi šiitske skupine.

Leto 2013 najbolj krvavo v zadnjih petih letih
Kot je pokazalo nedavno poročilo Združenih narodov, je bilo lani v Iraku ubitih najmanj 7.818 civilistov in okoli 1.050 članov varnostnih sil. Število žrtev je bilo lani najvišje v zadnjih petih letih, še vedno pa je bilo občutno nižje kot v letih 2006 in 2007.