Presrečna Knoxova ob prihodu v domovino leta 2011. Foto: Reuters
Presrečna Knoxova ob prihodu v domovino leta 2011. Foto: Reuters
Družina umorjene Kercherjeve zahteva pravico. Foto: Reuters
Amanda Knox
Raffaele Sollecito in Amanda Knox sta za zapahi presedela štiri leta. Foto: EPA
V petek zjutraj se bo Amanda na razsodbo sodišča odzvala v najbolj gledani jutranji oddaji v ZDA, Good Morning America.

To je bilo že tretje sojenje 26-letni Američanki in njenemu nekdanjemu fantu, Italijanu Rafaelleju Sollecitu, za umor britanske študentke v Perugii leta 2007.
Sodišče v Perugii je leta 2009 odločilo, da sta Knoxova in Sollecito kriva, po štirih letih za zapahi pa je bil par, presenetljivo, izpuščen na prostost, potem ko je prizivno sodišče ugodilo njuni pritožbi.
Knoxova se je vrnila v Seattle in nadaljevala študij, ob tem je pisala tudi knjigo in celotno epizodo precej dobro unovčila. A marca lani je italijansko vrhovno sodišče razveljavilo razsodbo, s katero sta bila Knoxova in njen italijanski soobtoženec oproščena, in zahtevalo ponovno sojenje.
V Italijo se ne namerava vrniti
Po italijanski zakonodaji je imela Američanka sicer pravico, da se novega sojenja ne udeleži, kar je Knoxova tudi izkoristila, saj se je (upravičeno) bala, da bi jo poslali nazaj v zapor. "Če bom obsojena, se ne nameravam vrniti v Italijo. Bom pač ubežnica," je napovedala pred tedni v intervjuju za italijanski dnevnik La Repubblica.
S to zadnjo obsodbo se bo primer Knoxove in Sollecita zdaj vrnil na vrhovno sodišče, ki mora razsodbo še potrditi. Če jo bo, bi Italija lahko zahtevala izročitev Knoxove, ki bi morala odslužiti za zapahi 28 let in pol (kar je še več kot po prvi obsodbi), Sollecito pa 25 let. A ta proces utegne trajati več mesecev, ZDA pa bi prav gotovo izročitev izpodbijale na t. i. "double jeopardy" pravni podlagi, po kateri se ne sme ponovno soditi osebi, ki je bila za isti zločin že oproščena.
Vsi obrazi Amande Knox
Primer Amande Knox je odmeval po vsem svetu, mediji pa so slikali zelo različne slike rjavolaske "angelskega obraza". Italijanski in britanski so jo tako označevali za "hudičevko s spolnimi perverzijami", medtem ko so Američani bentili nad italijanskim pravosodnim sistemom, v katerega se je ujela "nič hudega sluteča nedolžna študentka na izmenjavi".
Naj spomnimo: 21-letno Kercherjevo, ki je v Italijo prišla na izmenjavo z univerze v Leedsu, so 2. novembra leta 2007 našli napol golo s prerezanim vratom v stanovanju, ki si ga je delila s Knoxovo.
Bila naj bi žrtev spolne igrice, pri kateri naj bi sodelovali Knoxova, Sollecito in njun znanec Rudy Guede, državljan Slonokoščene obale, ki je bil prav tako obsojen zaradi umora Britanke, a v nasprotju s Knoxovo in Sollecitom pozneje ni bil oproščen.
Med spolno igrico naj bi Knoxova Kercherjevi s 15-centimetrskim nožem prerezala vrat. Na nožu, s katerim je bil zagrešen zločin in so ga našli v Sollecitovem stanovanju, so preiskovalci odkrili DNK-sledi Američanke, a Knoxova je ves čas zatrjevala, da je nedolžna.

Spreminjanje zgodbe
Američanka je sprva dejala, da je bila v stanovanju, nato pa zgodbo spremenila. Sollecito je po drugi strani izjavil, da je bil v svojem stanovanju, kjer da je skupaj z Knoxovo gledal film. Pozneje je preiskovalcem povedal, da se ne spominja, ali je bila Knoxova z njim vso noč.
Knoxova in Sollecito sta v noči zločina v bližnji drogeriji kupila več litrov varekine, kar je tožilstvo uporabilo za trden dokaz storjenega zločina, po drugi strani pa so preiskovalci v postopku zagrešili toliko napak, da se pravni poznavalci še vedno lahko samo križajo.
Knoxovo je o razsodbi po telefonu obvestil njen odvetnik, ki je povedal, da je njegova stranka novico sprejela "popolnoma okamnela in brez besed". "Odločitev sodišča me straši in žalosti. Je nepravična in rezultat preveč zagretih tožilcev in ozkoglede preiskave," je sporočila v izjavi. "Vse skupaj je ušlo iz rok. Glede na to, da sem bila že oprana krivde, sem od italijanskega pravosodnega sistema pričakovala kaj boljšega."
Še bolj zgovorna bo verjetno že jutri zjutraj, ko je napovedan njen obisk studia oddaje Good Morning America.