Amanda Knox in njen takratni fant Raffaele Sollecito sta še vedno osumljena umora Meredith Kercher. Foto: EPA
Amanda Knox in njen takratni fant Raffaele Sollecito sta še vedno osumljena umora Meredith Kercher. Foto: EPA

21-letno britansko študentko Meredith Kercher so novembra 2007 našli napol golo s prerezanim vratom, ko je v mlaki krvi ležala v svoji spalnici v hiši, ki jo je delila z Amando Knox. Tožilstvo trdi, da je bila britanska študentka v času umora, ki so ga izvedli Knoxova, njen takratni fant Raffaele Sollecito in Rudy Guede, pod vplivom mamil.

Kriminalisti prav tako domnevajo, da je bila Meredith Kercher umorjena med "brutalno spolno igro, ki je šla po zlu", je zapisal BBC.

Pomanjkljivi dokazi
Amanda Knox (25) in Raffaele Sollecito (29) sta bila zaradi spolnega napada in uboja Meredith Kercher v Perugii pred šestimi leti obsojena na 25 let zapora, a sta bila leta 2011 po štirih letih zaporne kazni oproščena, saj tožilstvo ni nikoli predložilo morilskega orožja, izvidi DNK-testov so bili pomanjkljivi, prav tako ni znan motiv za umor.

A zdaj bosta morala osumljena znova pred sodišče, saj so sodniki sprejeli lani vloženo pritožbo tožilstva, ki vztraja, da sta Knoxova in Sollecito umorila Kercherjevo. Družina umorjenega dekleta namreč trdi, da je bilo sojenje "površno in pristransko".

"Boleče je bilo, ko sem prejela sporočilo italijanskega vrhovnega sodišča, ki je odločilo, da bo moj primer znova odprlo, saj so se obtožbe tožilstva, da sem bila domnevno vpletena v umor Meredith, znova in znova izkazale za neutemeljene in neresnične," je v sporočilu za javnost zapisala Amanda Knox, ki se je takoj po izpustitvi iz zapora v Italiji vrnila v domači Seattle v ZDA.

"Ne glede na to, kaj se bo zgodilo, bom ob pomoči družine bila tudi to pravno bitko, kot sem jo do zdaj. Verjamem v pravico, na krive obtožbe pa gledam z dvignjeno glavo," je še zapisala Američanka.

Angel z ledenimi očmi
Zaradi umora je še vedno za zapahi državljan Slonokoščene obale Rudy Guede, ki prav tako zanika sodelovanje pri umoru.

Amanda Knox, ki so jo v medijih poimenovali angel z ledenimi očmi, je ves čas trdila, da je nedolžna.

Amande Knox na sojenju verjetno ne bo
Novo sojenje Knoxovi bo verjetno potekalo v njeni odsotnosti, saj se je takoj po izpustitvi iz zapora v Italiji vrnila v domači Seattle, ZDA pa običajno svojih državljanov, ki jim sodijo v tujini, ne izročajo.

Kot je dejala njena odvetnica, se obtožena sojenja ne bo udeležila tudi zato, ker bi bil to zanjo prevelik stres. Po vrnitvi v Seattle se je Knoxova poskusila vrniti v normalno življenje. Zadnje leto študira na univerzi Washington v Seattlu, med drugim pa je napisala knjigo Waiting to be Heard, ki bo izšla prihodnji mesec.