Izjemno uspešni tabloid je končal neslavno. Foto: Reuters
Izjemno uspešni tabloid je končal neslavno. Foto: Reuters
Rebekah Brooks je bila varovanka Ruperta Murdocha. Foto: Reuters

Sodnik na čelu komisije je ob začetku predvidoma enoletnega postopka posvaril medije, naj ne poskušajo spodkopati preiskave.

Sodnik Brian Leveson je danes uradno začel prvi del preiskave, ki se bo osredotočila na medijsko kulturo, prakse in moralo. Kot je dejal, želijo odgovoriti na osrednje vprašanje, kdo zagotavlja, da mediji, ki veljajo za varuhe demokracije, tudi sami odgovarjajo za svoja dejanja. "Mediji skrbijo za nujen pregled vseh vidikov javnega življenja. V središču te preiskave je tako lahko le eno preprosto vprašanje - kdo varuje varuhe?" je dejal Leveson.

Potem ko je predstavil obseg nalog komisije, je opozoril vplivne medije, naj ne poskušajo spodkopati prizadevanj preiskave, novinarje, ki sumijo, da so njihovi nadrejeni "ubrali napačno pot", pa pozval, naj o tem spregovorijo. Še en član sedemčlanske komisije jih je k temu spodbudil z zagotovili, da sodstvo v nasprotju s politiko ni dojemljivo za pritiske medijev.
Vdirali tudi v telefone svojcev ubitih vojakov
Britanski premier David Cameron je javno preiskavo odredil, potem ko se je trenutni sistem medijske ureditve v primeru spornih praks pri News of the World izkazal za neučinkovitega. Leveson je izrazil upanje, da bodo lahko poročilo objavili do septembra 2012.
Afera je izbruhnila v začetku julija, ko so na dan prišle informacije, da je News of the World vdiral v telefone znanih oseb in politikov, pa tudi žrtev ugrabitev ter svojcev ubitih vojakov in žrtev terorističnih napadov. Razkritja so zatresla temelje medijskega imperija Ruperta Murdocha in sprožila kritiko glede odnosa med mediji, politiki in policijo.

Več aretacij
Danes začetemu prvemu delu preiskave bo sledil drugi, ki se bo osredotočil na razširjenost nezakonitih praks med novinarji, vključno z ukinjenim tabloidom News of the World in njegovo matično družbo News International. Vendar pa se ta preiskava ne more začeti pred zaključkom policijskih preiskav. Scotland Yard namreč vodi dve preiskavi, eno na področju vdiranja v telefone in drugo glede obtožb, da naj bi policisti v zameno za plačilo novinarjem razkrivali različne podatke. Policija je do zdaj izvedla že več aretacij, nihče pa še ni bil uradno obtožen.

Med aretiranimi sta tudi nekdanja urednica News of the World in poznejša izvršna direktorica News International Rebekah Brooks ter nekdanji urednik tabloida in poznejši svetovalec za medije premierja Davida Camerona, Andy Coulson.