V spomin na skoraj 3.000 žrtev napada so v parku v kraju Winnetka v zvezni državi Illinois postavili prav toliko ameriških zastavic. Foto: Reuters
V spomin na skoraj 3.000 žrtev napada so v parku v kraju Winnetka v zvezni državi Illinois postavili prav toliko ameriških zastavic. Foto: Reuters

Slovesnosti bodo potekale po že ustaljenem vzorcu z branjem imen vseh 2.983 žrtev napada leta 2001 v New Yorku, Pentagonu in Pensilvaniji ter žrtev prvega terorističnega napada na WTC leta 1993. Branje bo potekalo pri stolpnici WTC1, ki je zrasla na ruševinah dvojčkov Svetovnega trgovinskega centra (WTC). V New Yorku bodo zvečer prižgali tudi dva reflektorja, ki bosta simbolično osvetlila nebo nad južnim delom Manhattna namesto dvojčkov WTC-ja.

Predsednik Barack Obama letos ne bo obiskal Pentagona, ampak bo skupaj s prvo damo Michelle spomin na napade počastil z minuto molka, nato pa se bo odpravil v oporišče Fort Mead, ki gosti 51.000 pripadnikov oboroženih sil in med drugim tudi sedež Agencije za nacionalno varnost (NSA). Tam bo imel priložnostni govor.

Podpredsednik ZDA Joseph Biden se bo na napad in njegove žrtve spomnil v New Yorku, a ne na osrednji slovesnosti na Svetovnem trgovinskem centru (WTC), ampak na muzejski letalonosilki Intrepid, kjer bo sodeloval na začetku množične vožnje motoristov v spomin na žrtve napadov.

Teroristi ugrabili štiri letala
Teroristi Al Kaide so 11. septembra 2001 zjutraj ugrabili štiri potniška letala. Dve letali so treščili v dvojčka WTC in eno v Pentagon, četrto, ki je bilo namenjeno na kongres v Washingtonu, pa je po uporu potnikov strmoglavilo na polje v Pensilvaniji.

Administracija Georgea Busha mlajšega je zatem s podporo praktično celotnega sveta sprožila vojno proti talibanom v Afganistanu, kjer je bilo vodstvo Al Kaide. Vojna proti terorizmu se je leta 2003 razširila na Irak in traja še danes. Al Kaida je v zatonu, vzpenja pa se Islamska država, pred katero iz Iraka in Sirije beži na milijone ljudi.

Aretirali moškega, ki naj bi načrtoval napad
V četrtek so protiteroristične sile na Floridi aretirale 20-letnega moškega, ki naj bi na enem izmed dogodkov v spomin na napade 11. septembra načrtoval napad. Preiskovalci so sprva mislili, da je osumljenec iz Avstralije novačil ljudi, ki bi izpeljali več napadov, a se je pozneje izkazalo, da je napad načrtoval s svojega doma v Jacksonvillu na Floridi.

Kot je poročal CBS, naj bi napad načrtoval na spominski slovesnosti v Kansas Cityju, preiskovalci pa so ga odkrili, ko je prek svetovnega spleta komuniciral z agentom FBI-ja, za katerega je mislil, da je njegov privrženec, in mu je delil nasvete, kako izdelati bombo.