Foto:
Foto:
Spomin na 11. September

Tako kot vsako leto so tudi letos slovesnosti potekale v New Yorku, kjer sta nekoč stala dvojčka Svetovnega trgovinskega centra in je bilo ubitih največ ljudi, ter v Pentagonu in Shanksvilleu v Pensilvaniji, kamor sta padli preostali dve od skupno štirih potniških letal, ki so jih ugrabili pripadniki teroristične mreže Al Kaida.

Pred nekdanjim poslopjem WTC-ja v New Yorku se je letos zbralo manj ljudi kot v preteklih letih. Branje okoli 3.000 imen ljudi, ubitih v napadih, so prekinili šestkrat - štirikrat v spomin na trk letal v obe stolpnici WTC-ja in na njuno zrušenje ter po enkrat v spomin na padca letal na Pentagon in v Pensilvaniji.

Ameriški predsednik Barack Obama je skupaj s prvo damo Michelle danes na južni trati Bele hiše z minuto molka počastil spomin na prvi napad usodnega 11. septembra, ko je ob 8.46 zjutraj ugrabljeno letalo American Airlines treščilo v stolpnico WTC-ja. "Naša država je varnejša in naši ljudje so močni," je ob tem pred Belo hišo poudaril predsednik.

Obama in republikanski predsedniški kandidat Mitt Romney sta se sicer dogovorila, da bo tokratni 11. september minil brez političnih oglasov in ostrih predvolilnih napadov. Newyorški župan Michael Bloomberg pa je določil, da bo letošnja slovesnost pri WTC-ju brez političnih nagovorov, kar je še posebej po volji svojcev žrtev napadov.

Spomin na 11. September