Kitajska se v zadnjih letih razvija v vesoljsko silo in je do zdaj šele tretja država, ki je v orbito poslala svojega astronavta. Foto: EPA
Kitajska se v zadnjih letih razvija v vesoljsko silo in je do zdaj šele tretja država, ki je v orbito poslala svojega astronavta. Foto: EPA

Med prijetimi je nekdanji inženir pri podjetju Boeing, ki ga obtožujejo, da je Kitajcem predal podatke o vesoljskih plovilih in ameriškem vesoljskem programu. 72-letni naturalizirani Američan Dongfan Greg Chung je kitajski letalski industriji začel posredovati podatke že leta 1979 z namenom, da pomaga domovini. Skupno mu grozi več kot sto let zapora, če bo obtožen vohunjenja in izdaje.

"Grožnja je zelo preprosta. Gre za grožnjo naši nacionalni varnosti in našemu gospodarskemu položaju v svetu, grožnjo, ki jo predstavljajo neizprosni napori tujih obveščevalnih služb, da bi vdrle v naš varnostni sistem in ukradle našo najbolj občutljivo vojaško tehnologijo ter podatke," je bil jasen pomočnik ameriškega generalnega tožilca Kenneth Wainstein.

Čeprav se je Chung upokojil leta 2002, pa je vse do septembra leta 2006 ostal pogodbeni delavec Boeinga. Poleg podatkov o ameriškem vesoljskem plovilu je Kitajcem prenesel tudi zaupne dokumente o transportnem vojaškem letalu C-17, raketah delta IV in bombniku B-1.

Vohunjenje o Tajvanu
Ločeno so prijeli še dva moška in žensko, ki naj bi Kitajski izdajali podatke ameriškega obrambnega ministrstva o Tajvanu. Med njimi je 51-letni Gregg William Bergersen, ki je bil zaposlen na obrambnem ministrstvu in je obtožen zarote za razkritje podatkov o nacionalni obrambi.

G. V.