Papež je v blagoslovu omenil tudi nekatere aktualne dogodke. Foto: Reuters
Papež je v blagoslovu omenil tudi nekatere aktualne dogodke. Foto: Reuters
V Vatikanu se je zbralo več tisoč ljudi. Foto: Reuters
Papež podelil tradicionalni blagoslov

Na trgu pred baziliko sv. Petra se je zbralo na tisoče vernikov z vsega sveta. Papež je v opoldanskem velikonočnem sporočilu pozval k ukrepanju ob humanitarni tragediji v Iraku in Siriji. Zavzel se je za končanje nasilja med različnimi skupinami v obeh, kot je dejal, ljubljenih državah. Pozdravil je okvirni dogovor o iranskem jedrskem programu, za katerega upa, da bo naredil svet varnejši.

Pozval je k molitvi za žrtve nasilja na afriški celini, posebej pa se je spomnil skoraj 150 ubitih študentov v Keniji. "Naj vsi ljudje dobre volje molijo za tiste, ki so izgubili življenje - posebej imam v mislih mlade, ki so bili ubiti na univerzi v Keniji," je dejal. "Prosimo vstalega Gospoda za mir v Nigeriji, za Južni Sudan ter različne sudanske regije ter za DR Kongo," je še dejal papež.


Libija, Jemen, Palestina, Ukrajina

Papež je izpostavil tudi "absurdno prelivanje krvi in barbarsko nasilje" v Libiji, vse v državi pa je pozval k narodni spravi. Zavzel se je tudi za pomiritev razmer v Jemnu in za nadaljevanje pogajanj med Izraelci in Palestinci ter v Ukrajini.

V nagovoru se je spomnil tudi žrtev starih in novih oblik suženjstva, ki jih izvajajo različne kriminalne skupine in posamezniki. "Prosimo za mir in svobodo za žrtve preprodajalcev z mamili, ki so pogosto povezani s tistimi na oblasti, ki bi morali braniti mir in harmonijo v človeški družini. In prosimo za mir za ta svet, ki je v primežu trgovcev z orožjem," je dejal papež.

Pravoslavni kristjani, ki uporabljajo julijanski koledar, bodo veliko noč praznovali prihodnjo nedeljo.

Papež podelil tradicionalni blagoslov