Protivladni protestniki so v soboto vihrali z zastavami poljske in Evropske unije. Foto: Reuters
Protivladni protestniki so v soboto vihrali z zastavami poljske in Evropske unije. Foto: Reuters
Nemško veleposlaništvo v Varšavi. Foto: Reuters

Zaradi vseh teh kritičnih izjav je bil nemški veleposlanik v Varšavi zdaj poklican na zagovor na poljsko zunanje ministrstvo, poroča BBC.

Konservativna, nacionalistična in EU-skeptična stranka Zakon in pravičnost je prepričljivo slavila na parlamentarnih volitvah 25. oktobra in s tem postala prva stranka, ki si je po padcu komunizma leta 1989 v obeh domovih parlamenta zagotovila absolutno večino, s katero lahko vlada sama.

Že takoj po izvolitvi je stranka sprejela nekatere ukrepe, ki jih kritiki označujejo za avtokratske - od imenovanja petih novih ustavnih sodnikov do novega medijskega zakona, zaradi katerega se je v soboto ponovno podalo na ulice več poljskih mest na desettisoče protestnikov.

Sporni medijski zakon namreč razrešuje dozdajšnja vodstva javnih medijev, o imenovanju novih bo po novem odločala konservativna vlada, nad njihovimi vsebinami pa bo bedel medijski svet, ki ga imenuje parlament.

Konec zglednih meddržavnih odnosov
Levosredinski Schulz je PiS obtožil postavljanja interesov stranke pred interesi države. "Gre za nevarno putinizacijo evropske politike," je dejal za nemški časopis Frankfurter Allgemeine Zeitung in imel pri tem v mislih ruskega predsednika, ki ga Zahod pogosto obtožuje avtokratskih prijemov.

Oettinger pa je pred dnevi dejal, da dogajanje na Poljskem podaja utemeljen razlog za aktivacijo novega EU-mehanizma za države, ki domnevno kršijo črko zakona.

Poljski obrambni minister Antoni Macierewicz je v odgovor na kritike v nedavnem intervjuju za katoliško televizijo Trwam dejal, da Nemčija Poljski ne bo "pridigala o demokraciji in svobodi". Ob tem je Nemčijo in druge države obtožil vmešavanja v državno suverenost Poljske.

Mimogrede, Macierewicz, ki je bil na čelu protikomunističnega gibanja, je ministrska položaja zavzemal že v kratkotrajni konservativni vladi Jana Olszewskega leta 1992 in v vladi Jarosława Kaczyńskega med letoma 2006 in 2007, v svoji karieri pa si je nakopal cel kup obtožb - od povezovanja s skrajno desnico do protisemitskih izjav. Leta 2006 je tudi povzročil mednarodni škandal, ko je objavil seznam imen agentov in obveščevalcev na občutljivih položajih.

Poljska je pod vlado zmerne, desnosredinske Državljanske platforme osem let uživala odlične odnose z Nemčijo, nova vlada PiS-a pa je precej bolj skeptična do namer Berlina in pogosto izpostavlja poljske izgube med drugo svetovno vojno.