Svet
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 1.4 od 9 glasov Ocenite to novico!
Benedikt XVI.
Je bil Gabriele res samo žrtveno jagnje? Foto: Reuters

Dodaj v

Vatikan: Razrešili še tri papeževe sodelavce

Paola Gabrieleja v soboto izpustili iz zapora v hišni pripor
23. julij 2012 ob 12:51
Vatikan - MMC RTV SLO, STA

Afera uhajanja zaupnih dokumentov v Vatikanu še kar buri duhove. Preiskovalci so pod drobnogled vzeli še tri sodelavce papeža Benedikta XVI. Med njimi sta tudi italijanski kardinal in nemški škof.

Tako papeževo svetovalko in prevajalko Ingrid Stampa kot italijanskega kardinala Paola Sardija in nemškega škofa Josefa Clemensa so že razrešili z njihovih položajev in neposredne papeževe bližine. Trojico so zaslišali tako vatikanski organi pregona kot trije kardinali pod vodstvom Juliana Herranza Casada, ki jih je papež zadolžil za preiskavo uhajanja zaupnih dokumentov.

Podrobnosti z zaslišanj niso znane, v časopisu La Repubblica pa ugibajo, da je trojica papeževega majordoma Paola Gabrieleja prepričala v predajo tajnih papeževih dokumentov, da bi škodovala vatikanskemu državnemu sekretarju Tarcisiju Bertoneju, ki naj bi imel v Vatikanu preveč vpliva.

Odločitev sodišča bo znana avgusta
Gabrieleja, ki so ga maja ujeli s papeževimi zaupnimi dokumenti, so sicer v soboto izpustili iz zapora v hišni pripor, kjer bo ostal do odločitve sodišča, ali mu bodo sodili. Odločitev naj bi bila znana na začetku avgusta.

Zaupni dokumenti so v italijanske medije začeli prihajati januarja, kar je močno razjezilo in osramotilo Sveti sedež. Nekateri izmed dokumentov se ukvarjajo z navedbami o korupciji znotraj Vatikana, predvsem pa z dejavnostmi vatikanske banke in vatikanskega državnega tajnika, kardinala Bertoneja.

Ob izbruhu afere so sicer v Vatikanu poudarjali, da v uhajanje dokumentov kardinali niso vpleteni, temveč da je Gabriele deloval samostojno. Ker Gabriele velja za zvestega papežu, se je tako v javnosti ugibalo, ali ni samo žrtveno jagnje v boju za oblast znotraj vatikanske hierarhije.

K. Š.
Prijavi napako
Komentarji
iguana
# 23.07.2012 ob 13:33
Zakaj beremo o sodbah ljudi, ki so dokumente posredovali javnosti in ne sodb ljudi, ki jih dokumenti bremenijo?
stoychi
# 23.07.2012 ob 13:53
RKC ima z Jezusovim učenjem toliko,
kolikor imamo mi z Jupitrom,
drugače rečeno;
RKC je pravo nasprotje temu,
kar je učil Jezus.
LFC
# 23.07.2012 ob 13:24
pedofilske afere so pač, "drugorazredna" tema... Vsaj za Papija.
dr. LeQuack
# 23.07.2012 ob 13:19
Kako so tukaj hitri pri obsodbi, medtem ko pri pedofilskih aferah kar nič pa nič.
mhribi
# 23.07.2012 ob 13:31
Kdo mu bo sodil Italijansko sodišče al maškare v kiklah?
vse sodno kazenske (posvetne narava) zadeve v Vatikanu se urejajo na italijanskih sodiščih in zaporih. v kolikor je stvar kurije in svetne narave to rešuje cerkveno sodišče. pod katero bo to sodilo pa ne vem.
Milkijevizakladi
# 23.07.2012 ob 16:37
Commando
Prosim te za obširnejše pisanje, pojasni forumu, kako je Cerkev ohranjala Slovenski jezik, kulturo, svobodo razmišljanja. Pa prosim te, bodi čim daljši in čim bolj razčleni svoje mišljenje, ker prej kot bom dobil ta komentar ne bom odnehal, bodi prepričan.

Torej, začniva. Slovenski jezik. Slovenski jezik, je slovanskega izvora. Slovani so ljudstvo, ki je živelo na območju od Karpatov, do Baltskega morja. Če preletim še ostale pomembnejše jezikovne skupine: anglosaksoni, germani in romani. Najštevilčnejša jezikovna skupina pa je slovanska. Slovani, kot boš morda vedel, so bili politeisti. Gotovo si že slišal za Morano ali pa Vesno. Gre namreč za ljudstva predhodna Jezusu in sami katoliški mitologiji. Po teh skromnih podatkih, je moč doumeti, da se je slovenščina razvila iz skupnega slovanskega jezika, ni kar obstajala in jo je Cerkev obdržala pri življenju. Greva na najstareši zapis v slovenščini: Brižinski spomeniki, ki so nastajali v obdobju med letoma 927 in 1039! odkrili pa so jih leta 1087 v, pozor, Bavarski knjižnici v Minhnu, ne na ozemlju Slovenije. Kaj je še pomembno vedeti, okoli Brižinskih spomenikov? Nastali so v času, ko je bil edini dopisten bogoslužni jezik latinščina, zato je predsej normalno, da so se svete bukve med seboj razlikovale bodisi po slogu, kot po vsebini. Je mogoče torej verjeti, da je Cerkev urbis et orbi, takšno kot poznamo iz nojvejše zgodovine, povsem drugačna, kot je bila ob zapisu prve slovenske besede? Je. Monolitnost Cerkve hoče prikazati Cerkev sama, dejstvo pa je, da je kurija konglomerat raznih redov, odklonov in interpretacij nenazadnje pa tudi interesov. Tako je tudi za Brižinske spomenike težko trditi, da so ohranjali slovenski jezik. Kjub temu, da gre nedvomno za sakralno liturgijo, je pojav slovenščine le posledica zamiranja latinščine. Konec koncev, se ni pojavila samo slovenščina ampak marsikateri drugi sodobni evropski jezik. Gre torej za situacijo, ko je bil cerkveni navk za vernike nerazumljiv in je bil približek pogovornemu jeziku samoumeven, če je želela Cerkev obdržati status quo in ne tvegati blasfemije zgolj zaradi nedojemanja latinščine.
Lahko se zaustaviva tudi pri Primožu Trubarju, katerega abecednik in katekizem prav zagotovo tudi poznaš. Gre za prvo natisnjeno knjigo v slovenskem jeziku. In glej, spet sva pri veri in spet bom težil s kontekstom. Da je bil Trubar protestan in me katolik mi verjetno ni treba posebej omenjati. Bil je čas, ko je bila edina možna pot do pismenosti cerkvena pot. Cerkveni dostojanstveniki so bili najbolj izobražen segment populacije. Zakaj? Ker je vsak tiskan izdelek bil namenjen duhovščini, ker je bilo teh tekstov izredno malo, posledično so bili dragoceni in tako dostopni le in izključno premožnejšim, ki pa so bili tako ali drugače povezani. Ne smemo pozabiti namreč na lahkotnost dojemanja celibata v verskih krogih. Prav to je eden od mnogih razlogov, zakaj je Martin Luther že leta 1517 v Wittembergu zabijal svojih 95nestrinjanj na cerkvene duri.
Trubar si je zavzemal za vspostavitev slovnice slovenskega jezika, zato tudi abecednik poleg katekizma. Neumno bi bilo špekulirati ali je bila želja ante ali post studium. Dejstvo je, kot sem že omenil, da je do izobrazbe in pismenosti vodila le ena pot. Je pa v trubarjevem primeru Cerkev predstavljala bolj pot do slovenščine kot njeno zavetje.

Dalje, kultura. In tukaj bom krajši. Ameriko je kolonizirala Velika Britanija. Seveda jo je kolonizirala v imenu Boga. Bolje rečeno, prilaščala si je tujo zemljo v imenu vere. Pobijala je domorodce v imenu vere. Zreducirala je domorodno kulturo na rezervate in še vedno v imenu vere ropala morje, zemljo in zrak. Kako naj rečem, kultura se težje razvije, če pripadnike te kulture iztrebiš. Isto se je dogajalo v Avstraliji. A se ti zdi božje delo, da sredi pacifika najdemo popolne belce, angleško govoreče, ki hodijo v Mc'D in pijejo starbucs? Je možno, da otok v velikosti Evrope, nima domorodnih plemen? O, seveda jih ima. Le da so bili interesi takratnih elit drugačne. Iskale so predvsem suženjsko delo, zastonj surovine in nov ekspanzijski teren. Za kulturo jih je po domače bolel kur4c. Seveda v imenu boga. Kdo je bil bolj blizu boga razen papeža in agleške monarhije? No, isto se je dogajalo v južni Ameriki z inki, azteki, maji,... Le da je tu čistko naredil iberski polotok, ki je tradicijonalno zavezan Bogu. Isto se dogaja tudi danes v Afriki denimo, le da so cerkev zamenjale korporacije, zato se o tem ne bom razpisal, ker je neka druga tema.

Dalje, svoboda razmišljanja. In tudi tukaj bom poskusil biti sintetičen. Koga in kaj vse so požgali na ukaz Cerkve je brezpredmetna razprava, dejstvo je tako: vse kar ni bilo cerkveno, je bilo profano in kot tako delo hudiča-neprimerno obstoju. Od nezakonskih otrok, do homoseksualcev, nenaklonjenih besedil, samskih žensk, tako ali drugače spornih manifestov ali početji. Dovolj je bilo da je nekdo sumil, da je soseda čarovnica je ta že gorela. Pa spomniva se na odpustke, ki so jih obubožani ljudje kupovali ker da bi tako prišli v nebesa, do mučenja ničkrivih otrok. No, če sva sodobnejša bi lahko omenil še pedofilijo, pa trg z novorojenčki, pa sterilizacija brez vednosti, pa finančne mansturbacije in še kaj bi se našlo. Kakšna svoboda prosim? Tvoja svoboda se konča, kjer se tuja začne. Cerkev pa tuje svobode oziroma česarkoli ne bi bilo "od nje-za njo" sploh ni priznavala, še več, prizadevala si je za nevtralizacijo teh "motečih elementov". Optimalen moment za občudovanje Cerkve v vsej njeni Svobodi razmišljanja je bila kampanija za referendum o družinskem zakoniku. Oziroma če sva še bolj aktualna se preseliva na Hrvaško, kjer imajo v obravnavi zakon o oploditvi žensk z biomedicinsko pomočjo: cerkev, je napredek sodobne medicine, ki tudi neplodnim ženskam omogoča radosti materinstva primerjala z nacistično evgeniki, ki je diametralno nasprotje medicinskega napredka. Upam da veš o čem govorim, če govorim o evgeniki. Kje je tu svoboda?

O osamosvojitvi pa nima smisla izgubljati besed. Že dejstvo, da "izvoljeni" politiki zaradi osebnih travm hočejo spreminjati zgodovinopisje je tragična zgodba. Koliko svobode premore človek, ki je pripravljen uprizoriti propad družbe zgolj z namenom, da bo on sam osrednja tema tega eventa, četudi pred njim tone cela družba?
Rad bi dodal, da nimam nič proti veri. Sam sem bil vzgojen v krščanskem duhu. Smrtonosno pa je mešati vero in zgodovino. Gre se namreč za dve popolnoma različni stvari: zgodovina je kot veda dokazljiva in izmerljiva. Argumentacijsko odprta a objektivna. Vera pa je stvar posameznikov, je subjektivna, neizmerljiva in spremenljiva. Cerkev pa je le institucija, ki religijo širi oziroma vzdržuje.

Kaj je razlog za brezverje je dokaj enostavno vprašanje. Že Heidegger je dejal:"religion will come to it's end when philosophy and sience will merge". Tehnološkega napredka se ne da zanikati. Vse filozofije, ki jih je do sedaj družba izkusila so propadle oziroma propadaja. Kaj je za tem? In tukaj sta odgovora predsej drugačna. Gre se predvsem za dojemanje časa: medtem ko Cerkev zgodovino tolmači linearno(vse se začne s stvarnikom in konča z univerzalno sodbo), jo ves svet znanosti dojema ciklično. Ponavljata se noč in dan, luna in sonce, letni časi, plima in oseka, vzpon in padec, črno in belo. V kolikor sprejmeš, da se stvari dogajajo, so se in se bodo, ti figura stvarnika ne pomeni več od momentalnega iracijonalnega odklopa. Nič več kot shot, nič več kot dim. Stvarnost je namreč drugot, ne v nebesih.
Epafrodit
# 23.07.2012 ob 15:06
Če so pred desetletji likvidirali papeža, ker je hotel v Vatikanu narediti red na področju financ, bodo pa ja pospravili teh nekaj šalabajzerjev, ki jim kvarijo svetniški sij.
asmas
# 23.07.2012 ob 13:37
tudi ovčke bodo nekoč prenehale slepo slediti temu firerju
imam skoraj 50 let in sem veren-tako so me vzgojili starši-ampak to je pa vrh vsega slabega prav zaradi tega papeža, grem k maši samo še dvakrat na leto
no v nedeljo bom šel ,ker je natanko eno leto od smrti moje mame
cerkvi pa ne dam niti centa več dokler bo ta gestapovec ne čelu rkc-ja
on in naš rode sta popolna ortodoksna zadrta gnila voditelja
take bi se morala rkc hitro otresti
no ko se bo to zgodilo (morda nikoli) bo svet zopet prijazen
ginza
# 23.07.2012 ob 12:58
Ampak ovčice še kar slepo sledijo...
NoClue
# 23.07.2012 ob 13:59
Še 100tisočič, vera ni slaba, ( finančna ) organizacija RKC je.
sonet7
# 23.07.2012 ob 14:51
Aha, ko je "oškodovanec" papa potem hitro najdejo krivca...ko pa so žrtve otroci (vemo zakaj) pa ni nikjer nobenega krivca!
Koun
# 23.07.2012 ob 14:10
Ah, upam, da bo razrešil (in ukinil) samega sebe :-)
mežnar
# 23.07.2012 ob 19:55
Tomažin
# 23.07.2012 ob 19:22
Prijavi neprimerno vsebino
@rkc-doo
# 23.07.2012 ob 18:46
Čas je že da gre na odlagališče zgodovine.

Kristus je dejal: "Nebo in zemlja bosta prešla, moje besede pa ne bodo prešle."

Bomo videli.
---------------------
Zgornje Kristusove besede prav gotovo niso namenjene RKC.
Na Vatikan in RKC ne bo ostal niti spomin.
pankracij
# 23.07.2012 ob 18:06
Bo to res zadnji papež?
pankracij
# 23.07.2012 ob 18:02
Lahko mirne duše rečemoi, da je Vatikanska cerkev najbolj pokvarjena, zvita, najbolj požrešna na denar. Zato učijo, da ne moreš priti v nebesa le preko Kristusa ampak moraš sprejeti (beri hraniti in malikovati) še papeža in vso njegovo duhovščino ter institucije rkc. Katoliška cerkev ima še vedno v svojih kanonih zapisano, da samo preko RKC prideš do zveličanja. Vsi ostali kristjani, ki izhajajo iz protestantizma in pravoslavni gredo (po učenju Vatikana) v pekel. Večina tistih drugih kristjanov ne priznava papežu in duhovščini, da so predstavniki Boga na zemlji. Za njih je edini predstavnik Boga na zemlji Jezus Kristus in Biblija in po njihovem prepričanju lahko prideš v nebesa tudi če nikdar ne prestopiš cerkvenega praga.
amorce
# 23.07.2012 ob 14:43
knjrmrk

jst sm dobro poučen ne rabiš mi solit pamet
ales24
# 23.07.2012 ob 14:30
Naj razpustijo komplet Cerkev in nakradeno vrnejo svojim ovcam!
amorce
# 23.07.2012 ob 14:07
"RKC je pravo nasprotje temu, kar je učil Jezus."

Se globoko strinjam. Tudi današnjac biblija je od prve totalno spremenjena... skratka po trenutni volji in dosegu cilja RKC ...
dolenka 70
# 23.07.2012 ob 14:00
O - o, težave v "raju" ? Ha ha ha ......
muki-1
# 23.07.2012 ob 21:37
Comando valut
# 23.07.2012 ob 13:51
Za vse kar imate ste lahko hvaležni cerkvi: za jezik, kulturo, svobodno razmišljenja, za sesutje imperija Zla, sa osamosvojitev.


Zgleda je treba biti za vsako stvar hvaležen cerkvi. Potem bodimo cerkvi hvaležni še za telebajske, zahvaljujmo se cerkvi za odkritje Higgsovega bozona, najlapša hvala cerkvi, ker imamo zdravstveno oskrbo....itd ?1?
Če bomo delali tako, bomo podobni Severnim Korejcem, ki se morajo za vsako malenkost zahvaliti dinastiji Kim.

To je tako, kot kristjani, ki pri kosilu zmolijo molitev v zahvalo bogu...pa čeprav so ljudje vzredili prašiča, ki je za pečenko. So ljudje posadili, vzgojili, pobrali ,olupili in pripravili krompir za pire. Ljudje izumili in sestavili pečico v kateri se je vse skupaj kuhalo in peklo. In na koncu so tudi ljudje vse skupaj postregli.... Zahvalo za vseskupaj pa prejme bog?
levak
# 23.07.2012 ob 19:28
Vatikan: Razrešili še tri papeževe sodelavce
--
Za katarzo je potrebno očiščenje predvsem sebe samega.
Sapp
# 23.07.2012 ob 16:29
Razrešitev?! Samo to? Kaj pa grmada, natezalnica, razčetverjenje....
Eh, tudi Cerkev ni več to kar je nekdaj bila. Kam gre ta svet?
amorce
# 23.07.2012 ob 13:35
Je bil Gabriele res samo žrtveno jagnje?

če vrjameš v vse pol je možno
123pepe321
# 23.07.2012 ob 14:00
"RKC je pravo nasprotje temu, kar je učil Jezus."
Od kod pa ti veš kaj je učil Jezus?
Kdo pa je to napisal?
Kdaj je to bilo napisano?....
baltimora
# 23.07.2012 ob 14:54
sonet7 ... RKC zagovarja samo tiste zadeve ki se dogajajo v njihovem krogu ...
kar pa je izven pa je največji greh ...
letalo13
# 24.07.2012 ob 10:23
RKC je strah in opij za ludstvo in daleč od poštenja in korektnosti
adejno
# 23.07.2012 ob 20:41
Kaj je zdaj to, minus pa se mi božji nadomestek smili ta svet mora propasti, menda še letos.
Milkijevizakladi
# 24.07.2012 ob 23:00
prilepi mi prosim kak moj egocentrični zapis pod to novico. Mogoče je kdo zlorabil moj račun!!
Tomažin
# 24.07.2012 ob 12:53
@Milkijevizakladi
# 24.07.2012 ob 09:28
da ne bomo še kako geocentrično cvetko prebrali tukaj...

Ti, samo, da tvojih egocentričnih ne bo, pa bo kar vredu.
Milkijevizakladi
# 24.07.2012 ob 09:28
da ne bomo še kako geocentrično cvetko prebrali tukaj...
zunca
# 23.07.2012 ob 18:03
................kje se pa nahaja Črni Papež, baje zelo vidna, močno vplivna senca poleg malega vidnega Benedikta?
adejno
# 23.07.2012 ob 16:13
Meni se zelo smili papež, kako mora božji nadomestek trpeti, to so vice, to je pekel.
Pa tako blag in razumevajoč je do grešnikov, posebej če so katoliški.
knjrmrk
# 23.07.2012 ob 14:11
@amorce preden govoriš neumnosti , se pouči!
knjrmrk
# 23.07.2012 ob 23:41
@ muki-1

Za lupljenje krompirja moramo biti hvaležni gospodinji.
Vendar brez sonca ni krompirja. Je človekova zasluga, da sije?
Tomažin
# 23.07.2012 ob 20:09
@mežnar
# 23.07.2012 ob 19:55

Bomo videli.
Tomažin
# 23.07.2012 ob 18:43
@pankracij
# 23.07.2012 ob 18:06

Saj veš, da ne boš česa zamudil.
Pa ne pozabi vzeti s seboj še slovarja za komunikacijo z NLP in vse ostale potrebščine, ki ti utegnejo priti prav.
Tomažin
# 23.07.2012 ob 18:40
@pankracij
# 23.07.2012 ob 18:06
Bo to res zadnji papež?

Če misliš tako, najbolje, da kar takoj neseš kak čoln na šmarno goro.
zamudnik
# 23.07.2012 ob 20:54
Lahko mirne duše rečemo, da je Vatikanska cerkev najbolj pokvarjena, zvita, najbolj požrešna na denar.

Mirne duše lahko rečeš tudi, da se ti samo zdi, da si.
Svoboda razmišljanja pač. Pa svobodna volja tudi.
bušman
# 23.07.2012 ob 14:04
Dragi asmas, kakšna pa je tvoja vera, če k maši ne greš zaradi papeža? Potem trdim, da nisi veren. Če si veren, obiska maše ne moreš pogojevati s tem, ali ti je tvoj domači župnik, škod ali papež všeč, ampak greš zato, da daš spoštavnje Bppogu in moliš za dušo tvoje pokojne mame. Bog ji daj večni mir in pokoj.
Prosim, pojasni mi, kako lahko trdiš da si veren. V kaj torej veruješ? Ali veruješ v pekel? Veruješ, da je papež božji namestnik na zemlji?
Tomažin
# 23.07.2012 ob 19:22
@rkc-doo
# 23.07.2012 ob 18:46
Čas je že da gre na odlagališče zgodovine.

Kristus je dejal: "Nebo in zemlja bosta prešla, moje besede pa ne bodo prešle."

Bomo videli.
Tomažin
# 23.07.2012 ob 17:37
Očitno je bil namen papeža, ki se je odločil moralno počistiti notranjost Cerkve in predvsem del, ki se imenuje prezbiterij očistiti oprijemališč izsiljevanj po katerih bi lahko Cerkev iz pričevalke za resnico postala orodje za utišanje resnice, postaviti v vlogo talca, da bi se ta njegova vnema nekoliko zaustavila. Ampak njegova pot je trenutno samo še pred presojo Božjega prestola, kjer bo pripovedoval samo še o tem, kako je uspel počistiti cerkev, zato bo popolnoma hladno in z enakim tempom čilega in treznega starodobnika svoje delo nadaljeval naprej.
bušman
# 23.07.2012 ob 14:01
jezus je apostolu Petru dal ključe nebeškega kraljestva. Cerkev je dedinja Jezusove obljube, da je peklenska vrata ne bodo premagala. Žal pa je Satanov dim vdrl tudi v Cerkev, zato je prav, da se te pokvarjene uslužbence in duhovnike odstrani.
Večina duhovnikov je poštenih, delovnih in vedno pripravljena pomagati. Žal pa so nekateri, ki vnašajo zdraho in nemir ter nasprotujejo papežu. Za Cerkev in duhovnike je potrebno veliko moliti.
knjrmrk
# 23.07.2012 ob 14:14
@bušman Dobro si povedal!
Comando valut
# 23.07.2012 ob 13:51
Joj, kakšen primitivizem!

Za vse kar imate ste lahko hvaležni cerkvi: za jezik, kulturo, svobodno razmišljenja, za sesutje imperija Zla, sa osamosvojitev. Tale forum je hvala po slovensko.
Kazalo