Iz Vatikana so sporočili, da je zaposlitev Bruelharta dokaz, da resno jemljejo priporočila Moneyvala. Foto: EPA
Iz Vatikana so sporočili, da je zaposlitev Bruelharta dokaz, da resno jemljejo priporočila Moneyvala. Foto: EPA

Za najem posebnega strokovnjaka, ki naj bi naredil red v vatikanskih javnih financah in prinesel predvsem večjo preglednost, so se na Svetem Sedežu odločili po julijskem poročilu odbora strokovnjakov Sveta Evrope za ocenjevanje ukrepov proti pranju denarja in financiranju terorizma Moneyval.

Čeprav je Vatikan prestal ta ključen evropski test finančne transparentnosti, pa sta slabe ocene dobila njegov finančni nadzornik in vatikanska banka. Vatikan je dobil pozitivno oceno pri devetih od 16 ključnih priporočil.

S poročilom se je Vatikan uvrstil v nov krog približevanja t. i. belemu seznamu držav, ki izpolnjujejo mednarodna priporočila o finančni transparentnosti, a kljub temu je odbor Sveti sedež opozoril na številne pomanjkljivosti.

Ob ugotovitvi, da Vatikan dobro napreduje pri sprejemanju ustrezne zakonodaje, so vrh Katoliške cerkve opozorili, da je njeno izvajanje v praksi še vedno precej pomanjkljivo.

V Vatikanu tako še vedno niso izpeljali postopka ocene tveganja pranja denarja in financiranja terorizma. Pomanjkljivo je opredeljena tudi vloga in pristojnosti novega finančnega nadzornika nad izvajanjem ukrepov, zato je bilo priporočeno, da vatikanska banka IOM v bližnji prihodnosti dobi neodvisnega nadzornika.

40-letni Bruelhart je osem let vodil liechtensteinsko nacionalno finančno obveščevalno agencijo, ki je zadolžena za analizo podatkov o sumljivih finančnih transakcijah.

Leta 2010 je bil švicarski odvetnik imenovan za vodjo Egmont Groupa, neformalne skupine finančnih obveščevalnih agencij oziroma agencij za boj proti pranju denarja okoli 130 držav. Namen skupine je izmenjava podatkov oziroma lajšanje mednarodnega sodelovanja.