Princ Charles s soprogo Camillo. Foto: EPA
Princ Charles s soprogo Camillo. Foto: EPA

Margaret Hodge, predsednica odbora za javne finance iz vrst laburistov, je tako dejala, da "ni navdušena" nad ureditvijo na podlagi prostovoljnih prispevkov, po kateri valižanski princ plačuje davke.

Danes je odbor na to temo pošteno privil Williama Nya, glavnega prinčevega osebnega tajnika, in Keitha Willisa, finančnega direktorja vojvodine Cornwall. "Morata odgovarjati, če so korporacija in bi morali kot taki plačevati davek na prihodek korporacije ... Princ plačuje prostovoljni prispevek. Nad tem nisem navdušena."

A Charlesovi svetovalci njegovo davčno ureditev zagovarjajo. "Valižanski princ se je odločil odrediti večino svojega prihodka od vojvodine Cornwall za stroške svojih javnih in dobrodelnih dolžnosti," so sporočili. "Preostanek gre za njegove osebne stroške. Davek plačuje v celoti na vsak dohodek, ki ga ne uporablja za uradne izdatke."

Vojvodina Cornwall je 762 milijonov funtov vredna in 530 kvadratnih kilometrov prostrana posest. Princ je lani z njo zaslužil rekordnih 19 milijonov funtov.