Kot pojasnjuje banka, se je za korak odločila zato, da bo distribucija zlatih rezerv razpršena na bolj uravnotežen način, s čimer bi pridobila zaupanje javnosti. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Kot pojasnjuje banka, se je za korak odločila zato, da bo distribucija zlatih rezerv razpršena na bolj uravnotežen način, s čimer bi pridobila zaupanje javnosti. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

Hitro tiskanje denarja v centralnih bankah je povzročilo zaskrbljenost v evropskih državah nad varnostjo njihovih zlatih rezerv v tujini.

Nizozemska centralna banka De Nederlandsche Bank je ena izmed zadnjih, ki se je odločila za prenos dela zlatih rezerv. Iz New Yorka je v državni trezor v Amsterdamu na začetku novembra prenesla petino od skupno 612,5 metrične tone zlatih rezerv. Kot pojasnjuje banka, se je za korak odločila zato, da bo distribucija zlatih rezerv razpršena na bolj uravnotežen način, s čimer bi povrnila zaupanje javnosti. "Nizozemska centralna banka se je tako pridružila skupini držav, ki imajo večji del zalog zlata doma," so sporočili z banke, ki ima 31 odstotkov zlatih rezerv v Amsterdamu, 31 odstotkov v trezorju v New Yorku, 20 odstotkov v Ottawi (Kanada) in 18 odstotkov v Londonu.

Švica je šla korak naprej
V nedeljo bodo imeli referendum "Zaščitimo švicarsko zlato". Če bo referendum uspel, bo morala švicarska centralna banka v petih letih delež zlatih rezerv v svoji aktivi z zdajšnjih osem povečati na najmanj dvajset odstotkov. Prav tako bodo morali v domovino prenesti zlate rezerve iz Velike Britanije in Kanade.

Švicarji bodo v nedeljo glasovali še o dveh vprašanjih. V vprašanju "Stop prenaseljenosti - zaščitimo naravne vire" (ECOPOP) bodo odločali o tem, da bi omejili priseljevanje na 0,2 odstotka ljudi glede na celotno populacijo, kar pomeni 16.000 priseljencev na leto. Nad predlogom ni navdušena švicarska vlada, ki priznava, da bi ukrep lahko škodoval gospodarstvu, ki v veliki meri sloni na tuji delovni sili. Prav tako bodo glasovali še o vprašanju 'Stop davčnim privilegijem milijonarjev", s katerim bi obdavčili tuje milijonarje.

Nemčija si je premislila
Voditeljica Nacionalne fronte v Franciji Marine Le Pen je guvernerju francoske banke Banque de France Christianu Noyerju poslala odprto pismo, v katerem zahteva revizijo 2,435 tone zlatih rezerv.

Nemčija je recimo hotela leta 2013 prenesti svoje zlate rezerve iz ZDA in Francije v domovino, a se je letos poleti premislila, in zlate rezerve v vrednosti 635 milijard dolarjev vendarle pustila v ameriških trezorjih. Nemčija ima na domačih tleh okoli tretjino zlatih rezerv, 45 odstotkov jih hrani v trezorju New Yorku, 13 odstotkov v Londonu, 11 odstotkov v Parizu in 31 odstotkov v Frankfurtu.