Najstnika sta napad hotela izvesti na vsakoletni paradi Anzac v Melbournu. Foto: Reuters
Najstnika sta napad hotela izvesti na vsakoletni paradi Anzac v Melbournu. Foto: Reuters
Dokazno gradivo - škatla z gravuro IS-a, ki jo je policija našla v fantovi sobi. Foto: EPA

Zaradi svoje starosti neimenovani mladoletnik je bil ob aretaciji star 14 let, sodišče pa ga je obsodilo na dosmrtni zapor, a s pristavkom, da mora odsedeti najmanj pet let zapora, dokler oblasti ne bodo odločile, ali ni več nevaren za družbo.

Za zdaj sodnik ugotavlja, da obsojenec še vedno predstavlja "veliko tveganje", je pa povsem možno, da tudi po petih letih ocenijo, da ne kaže znakov deradikalizacije, in mora kazen presedeti v celoti.

Obsojeni 15-letnik je z 18-letnim Avstralcem Sevdetom Besimom izmenjal več tisoč kriptiranih sporočil, v katerih ga je spodbujal k pokolu na paradi v spomin avstralskim in novozelandskim vojakom (Anzac), ki so se 25. aprila udeležili bojev prve svetovne vojne. Bil je tudi v stiku z Avstralcem, ki je novačil borce za skrajno skupino Islamska država.

"Povsem običajen fant"
Kot je še ugotovilo sodišče, sta avstralska in britanska policija odkrili "veliko teroristično zaroto, ki je že bila v sklepnih fazah", obsojeni mladoletnik pa da je bil "organizator in svetovalec" za Besima, ki ga sojenje v Avstraliji čaka prihodnje leto.

Zarotnika naj bi načrtovala, da bi napadalec najprej povozil policista, ga obglavil z mačeto ter mu nato zasegel orožje in začel streljati po mimoidočih. Policija je njun načrt označila za "šokanten v svoji brutalnosti in obsegu", njun cilj pa naj bi bil predvsem - zasloveti.

Obsojeni najstnik je najmlajši britanski državljan, spoznan za krivega s terorizmom povezanih obtožb. Po poročanju BBC-ja fant prihaja iz "normalne" družine iz Blackburna in je imel dober odnos z mamo, ki ga je vozila na najrazličnejše dejavnosti in dogovore.

A policija je ob preiskavi njegove sobe odkrila, da gre za vse kaj drugega kot povprečnega najstnika. Tako so sodišču ob kriptiranih sporočilih predložili tudi leseno škatlo z vrezanim napisom "Islamska država", ki jo je fant hranil na okenski polici.