Nicolas Sarkozy je z UMP-jem v prvem krogu preprečil zgodovinsko zmago skrajne desnice, zdaj pa je prizadejal socialistom hud poraz. Foto: Reuters
Nicolas Sarkozy je z UMP-jem v prvem krogu preprečil zgodovinsko zmago skrajne desnice, zdaj pa je prizadejal socialistom hud poraz. Foto: Reuters
Marie Le Pen
Marie Le Pen je morala priznati, da izidi 2. kroga lokalnih volitev pomenijo razočaranje za Nacionalno fronto, ki pa vseeno še nikoli prej ni dobila četrtine glasov na državni ravni. Foto: Reuters

Po projekcijah Figaroja je UMP zmagal v 66-70 departmajih, na nacionalni ravni vladajoči socialisti naj bi osvojili samo od 27 do 31 departmajev, medtem ko se Nacionalni fronti napoveduje, da ne bo slavila niti v enem departmaju.

V prvem krogu lokalnih volitev je Sarkozyjev UMP na državni ravni dobil 29,4 odstotka glasov, velik uspeh s kar 25,2 odstotka glasov pa je slavila Marie Le Pen s skrajno desno Nacionalno fronto. NF je tako v državnem merilu premagal celo socialiste, ki so prejeli vsega 22 odstotkov glasov.

"Izidi volitev daleč presegajo lokalno raven. Z glasovnicami so francoski volivci množično zavrnili politiko Francoisa Hollanda in njegove vlade," je izide komentiral veliki zmagovalec Sarkozy.

Uspešna tiha velika koalicija proti NF-ju
V drugi krog je šla skrajna desničarska Nacionalna fronta kot vodilna stranka v kar 43 od 101 departmaja, na kolikor jih je administrativno razdeljena Francija (96 v matični državi, pet jih je v čezmorskih ozemljih). Kot običajno sta desni in levi tabor zaradi boja proti NF-ju presegla razlike in s stisnjenimi zobmi podprla drug drugega. Posledično je Nacionalna fronta napovedovala zmago v treh departmajih, a na koncu je ostala brez enega samega departmaja.

Departmaji se naprej delijo na kantone, ki še podrobneje prikažejo razmerje moči v Franciji. Desna sredina je po napovedih CSA-ja, ki je izvedel vzporedne volitve, osvojila večino v med 1.125 in 1.155 kantoni, levica med 746 in 776 kantoni, skrajna desnica pa v vsega 44-54 kantonih.

Močno okrepljen pritisk na Hollanda
Lokalne volitve pomenijo veliko zmagoslavje nekdanjega predsednika Nicolasa Sarkozyja, ki je preporodil UMP, hkrati pa znova združil desno sredino, saj je v lokalne koalicije pritegnil tudi stranki UDI in MoDem. Pred samimi lokalnimi volitvami so javnomnenjske raziskave napovedovale zmago skrajne Nacionalne fronte, in to z več kot 30 odstotki glasov, a zavzet Sarkozyjev nastop je prinesel zasuk in zmago UMP-ja in zaveznikov.

Pritisk na predsednika Francoisa Hollanda in socialistično vlado se je še okrepil, pri čemer Hollande že tako uživa zgodovinsko nizko podporo državljanov.