V podružnice so že poslali vojake in vladne uradnike, ki nadzirajo prodajo. Foto: Reuters
V podružnice so že poslali vojake in vladne uradnike, ki nadzirajo prodajo. Foto: Reuters

Ta teden so v podružnice Dia a Dia razposlali vojake in vladne uradnike, da bi nadzirali prodajo, Maduro pa ni povedal, ali bo prevzem verige trajen. V televizijskem nagovoru je verigo obtožil, da "bije vojno proti prebivalstvu", zato bo vajeti v roke prevzela državna agencija za razdeljevanje hrane, poroča BBC.

Maduro je še dejal, da številni poslovneži izvajajo "gospodarsko vojno", skupaj s politično opozicijo pa so se zarotili proti njegovi vladi, ki jo na vse pretege skušajo strmoglaviti.

Venezuela se je po padcu cen nafte znašla v hudi gospodarski krizi, analitiki pa menijo, da so ključno vlogo pri pomanjkanju določenih dobrin odigrali valutnonadzorni mehanizmi, ki omejujejo razpoložljivost dolarjev za uvoz. Izvršne direktorje verige Dia a Dia in farmacevtske verige Farmatodo so aretirali na podlagi obtožb destabiliziranja gospodarstva.

Konec januarja se je na tisoče Venezuelcev pridružilo opozicijskemu shodu v Caracasu, na katerem so izrazili nezadovoljstvo z visoko inflacijo, kriminalom in pomanjkanjem osnovnih dobrin.