Maduro je Venezuelce pozval, naj zaupajo njegovi socialistični politiki. Foto: Reuters
Maduro je Venezuelce pozval, naj zaupajo njegovi socialistični politiki. Foto: Reuters
Venezuela
Čakalne vrste so postale običajen prizor pred trgovinami. Foto: Reuters

Venezuelsko gospodarstvo se je lani skrčilo za 2,8 odstotka, medtem ko je inflacija dosegla 64 odstotkov, kar pomeni, da se je država gospodarsko odrezala najslabše med vsemi državami v Latinski Ameriki. Še slabše so napovedi za letošnje leto, ko naj bi se po podatkih Mednarodnega denarnega sklada (IMF) gospodarstvo te največje južnoameriške izvoznice nafte skrčilo kar za sedem odstotkov.

K gospodarskim težavam je prispeval tudi nagel padec cen nafte. Zaradi velike viskoznosti se venezuelska nafta prodaja še ceneje od drugih, tako da je njena cena z 99 dolarjev na sodček junija lani padla na današnjih 38 dolarjev na sodček.

Maduro se je prejšnji teden mudil na obisku pri nekaterih državah izvoznicah nafte, da bi skušal spodbuditi rast cen nafte, do katerih pa po napovedih poznavalcev še ne bo prišlo tako kmalu. Tega se zaveda tudi venezuelski predsednik, saj je v letnem nagovoru parlamentu dejal, da se cena nafte ne bo vrnila na sto dolarjev.

V svojem govoru je Maduro skušal pripraviti rojake na nepriljubljene ukrepe, kot je zvišanje cen goriva, ki je zaradi subvencij države najcenejše na svetu. Tako morajo v Venezueli odšteti 2 ameriška centa za liter, to pa državo stane 12 milijard ameriških dolarjev na leto. "Če želite, me križajte, ubijte. A cena je nerealna, in mislim, da je prišel čas, da to izpeljemo še to leto. Prevzemam odgovornost in kritike," je dejal 52-letni Maduro.

Opozicija krivi socialistično politiko
Venezuelska opozicija za zavoženo gospodarstvo krivi 15 let socialistične politike pod karizmatičnim pokojnim predsednikom Hugom Chavezom, čigar delo nadaljuje Maduro. "Uničili so proizvodnjo," je na svojem Twitterju zapisal opozicijski voditelj Henrique Capriles med triurnim govorom Madura. "To je razlog za vrste, in ne laži, ki jih trosijo," je bil kritičen.

Venezuelci so se morali v zadnjih letih privaditi na čakalne vrste za nekatere dobrine, saj zaradi padca vrednosti domače valute postaja uvoz tujih izdelkov vse dražji. Maduro je za pomanjkanje obtožil nekatere trgovce, ki naj bi namerno kopičili zaloge.

Kljub gospodarskim težavam se Maduro ni odpovedal socialnim programom, ki jih je uvedel Chavez in so namenjeni za lajšanje življenja revnega sloja prebivalstva. Tako vlada še naprej s subvencionirano prehrano in brezplačnimi bolnišnicami pomaga milijonom ljudi.

Predsednik se je tudi pohvalil, da je brezposelnost dosegla novo najnižjo raven, saj je trenutno brez dela 5,5 odstotka ljudi. Po njegovih besedah bo vlada letos dvignila plače in pokojnine, poleg tega pa še zgradila 400.000 domov za najrevnejše prebivalce.

"2015 bo leto zmage in ponovnega rojstva gospodarstva," je optimistično napovedal Maduro, čigar priljubljenost je zaradi gospodarske krize močno padla in naj bi ga glede na javnomnenjske ankete trenutno podpiralo le še 22 odstotkov prebivalstva.