Janomamiji veljajo za bojevito ljudstvo, vsaj tako so prikazani v najbolj slavni knjigi o njih
Janomamiji veljajo za bojevito ljudstvo, vsaj tako so prikazani v najbolj slavni knjigi o njih "Yanomamo: the fierce people". Foto: EPA
Amazonski pragozd
Staroselci na obeh straneh meje med Brazilijo in Venezuelo so pod pritiskom iskalcev zlata, ki se ne zmenijo na njihove navade in pravice. Foto: EPA

Konec prejšnjega tedna je v svet prišla novica o domnevnem pokolu okoli 80 pripadnikov amazonskega ljudstva Janomami. Njihovi zastopniki so poročali, da naj bi oborožena skupina nezakonitih rudarjev, ki prihajajo po zlato čez mejo iz sosednje Brazilije, iz helikopterja obstreljevala vas in ubila skoraj vse prebivalce.

Pokol naj bi se zgodil že julija, a je zaradi odročnosti in oddaljenosti vasi v amazonskem pragozdu novica potovala mesec dni in pol, da je dosegla civilizacijo in medije.

Venezuelske oblasti so sprožile preiskavo in pred nekaj dnevi so vladna letala preletela območje, kjer naj bi se zgodil pokol, vendar dokazov o krutem dejanju niso našli. "Sporočimo lahko, da nismo odkrili dokazov o smrti," je na televiziji zatrdil vladni minister Nicia Maldonado.

Toda skupine zagovornikov pravic staroselcev in nekateri krajevni politiki dvomijo o trditvah vlade in menijo, da so prehitro končali preiskavo. Prepričani so, da so zaradi odročnosti območja Janomamijev in njihovih nomadskih navad le težko dosegli prizorišče pokola. Še celo sami staroselci potrebujejo nekaj dni, da premagajo razdaljo med posameznimi vasmi.

V skupni izjavi za javnost so predstavniki 11 staroselskih ljudstev in skupin za njihovo zaščito sporočili, da ni mogoče jasno zatrditi, "da ni dokazov", zato so vlado pozvali, naj nadaljuje preiskavo.

Guverner pokrajine Amazonas, kjer naj bi se zgodil tragični dogodek, Liborio Guarulla, ki je tudi sam staroselskega rodu, je vlado obtožil, da skuša utišati vse skupaj.

Dvom nekaterih o sposobnosti napadalcev
Nekateri drugi predstavniki oblasti težko verjamejo, da bi nezakoniti rudarji iz tujine s strelnim orožjem in razstrelivom napadli iz helikopterja.

Ne samo da je za to potrebnih kar nekaj sredstev, urjenja in poznavanja območja, s katerim se iz zraka ni tako lahko seznaniti, ampak bi morali napadalci izredno dobro poznati tudi navade Janomamijev, ki živijo v majhnih skupinah in vseskozi menjavajo svoje naselbine.

Težave Janomamijev z garimpeirosi, kot imenujejo plenilske brazilske iskalce zlata, se vlečejo že več desetletij. Poleg tega, da so rudarji v iskanju žlahtne kovine prišli v neposreden spor s staroselci, jim že od sredine 70. let prejšnjega stoletja s svojimi rudarjenjem tudi uničujejo okolje, od katerega so življenjsko odvisni.