Svet

Poudarki

  • "V Grčiji se je že zgodila helenska kristalna noč"
  • "Slovensko vstajništvo je v embrionalni fazi"
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.0 od 41 glasov Ocenite to novico!
Boštjan Videmšek
Videmšek je dejal, da je za uspešnost revolucije ključno obdobje po njej. 'Etika. Človekove pravice. Vladavina prava. Če sledijo povojni poboji in nekateri revolucionarji postanejo "bolj enakovredni" od drugih, je hitro vsega konec.' Foto: MMC RTV SLO
       Se opravičujem, ampak optimizem je skoraj metafizičen pojem: prijetna laž. Analgetik. Življenje, kot smo ga poznali, hitro izginja.       
Sirija
V Siriji se dogaja kontrarevolucija, je dejal. Foto: EPA

Dodaj v

Videmšek: "Ko bomo jedli drek, bomo tudi resno protestirali"

Nov klepet iz sklopa "Slovenske stopinje po svetu"
20. avgust 2013 ob 13:20,
zadnji poseg: 20. avgust 2013 ob 14:07
Ljubljana - MMC RTV SLO

"Sirija je najbolj nevralgičen konflikt našega časa. Zdaj je nerešljiv. Prihaja genocid. Če bi svet v prvi fazi upora podprl sekularne upornike, bi bilo drugače. Tako pa smo - in še kako bomo - priče novi Bosni," pravi novinar Dela Boštjan Videmšek.

Videmšek je poročal skoraj z vseh kriznih žarišč po svetu, nedavno pa je izdal tudi svojo drugo knjigo Upor: arabska pomlad in evropska jesen, v kateri je sistematično obdelal razmere v južnem in severnem Sredozemlju, od Egipta, Libije, Sirije, Grčije, Španije, Cipra do Slovenije. V MMC-jevem spletnem klepetu je pojasnil razmere v Siriji, za katero je dejal, da v njej poteka "izsiljena" državljanska vojna. "Predsedniku Asadu je začetni, večinoma sekularni odpor uspelo prevesti v sektaško vojno. Pri tem je veliko vlogo odigrala mednarodna skupnost, ki si je Sirijo izbrala za svoje veliko strateško bojišče."

Celoten klepet si lahko preberete tukaj.

Dotaknil se je tudi znova zaostrenih razmer v Egiptu, za Grčijo pa je zapisal, da "ulice vse bolj obvladujejo neonacisti, ki imajo veliko podpore v policiji. V Grčiji se je že zgodila helenska kristalna noč. Ni poti nazaj." Na vprašanje, katera država bi lahko bila po njegovem mnenju nova "tarča" ZDA, je odgovoril, da so ZDA sprejele veliko strateško odločitev, saj se bodo začele umikati iz globalnih konfliktov. "To je čisti ekonomski oportunizem. ZDA so vedno bližje 'svetemu cilju' energetske neodvisnosti. Hkrati pa Bela hiša že izvaja projekt, (medijsko) imenovan 'pacifiško stoletje', in se iz Bližnjega vzhoda in Evrope preusmerja proti Kitajski. To je, vsaj po mojem mnenju, izhodišče morebitnega največjega globalnega konflikta sploh."

"Svobodna" Južna Amerika?
Po njegovem pa je Južna Amerika prostor, ki je najbolj oddaljen od trenutnega dogajanja po svetu. "Povsod drugod je neoliberalizem premočan. A konkurenca bo velika že v boju za životarjenje, kaj šele za življenje," po svoji navadi ni bil pesimističen. Večkrat je namreč poudaril, da išče resnico, ne pa optimizma.

"Zdaj ni čas za ideologijo"
Veliko vprašanj se je nanašalo tudi na njegov pogled na slovenske razmere, usodo protestniškega gibanja in prihodnost države. "Še kako res je, da je levica v riti. In tja je zlezla sama. Levico ubija diktatura malih razlik. Pri nas in tudi drugod po Evropi. Tisto, kar pri nas velja za levico, je dejansko skrajna sredina. A osebno mislim, da zdaj ni čas za ideologijo. Potrebujemo več humanizma in manj politike. Slovensko vstajništvo je v embrionalni fazi. Ko bo pri nas 'socialno' počilo, bo drugače. Za zdaj pa ne vidim nikakršnih nastavkov za učinkovito reševanje družbe, ekonomije ..." je dejal in nadaljeval: "Ko bodo protesti večinoma socialni in ne politični, bo drugače. Kot že večkrat rečeno - ko bomo jedli drek, bomo tudi resno protestirali." In še: "Absolutno se strinjam, da smo (bili) privilegeriana družba. Da smo (bili) po kvaliteti življenja v samem svetovnem vrhu. In da je zgodba o pridnih in delovnih Slovencih iluzija. Nekdo je pred kratkim nekje dejal, da kogar koli v Sloveniji pokliče, ima ta vedno čas za kavo. To pove vse. A revščina se v Sloveniji skriva za štirimi zidovi. V tesnobi, sramu, osami. Se opravičujem, ampak optimizem je skoraj metafizičen pojem: prijetna laž. Analgetik. Življenje, kot smo ga poznali, hitro izginja."

Beseda je nanesla tudi na bolj vsakdanje teme. Tako je bralcem razkril, da se najbolj prijetno počuti tam, "kjer so mir, tišina, prazen prostor, čas", in da bi živel v Patagoniji, Kranjski Gori, na Cresu, Islandiji, v Barceloni, italijanskih Dolomitih ...

Slovenske stopinje po svetu
V spletni klepetalnici avgusta ob torkih v okviru teme "Slovenske stopinje po svetu" gostimo štiri svetovne popotnike, ki potujejo, da bi našli človeka, resnico, lepoto in navdih.

27. avgust: Arne Hodalič je fotograf, popotnik, novinar, potapljač in jamar. Kot edini slovenski fotograf je v ameriški izdaji revije National Geographic objavil zgodbo iz Slovenije, in sicer fotoreportažo o arheoloških zakladih v Ljubljanici. Ob 25. obletnici njegovega prvega fotografskega obiska Indije je na Ljubljanskem gradu na ogled razstava njegovih fotografij.

13. avgusta je bil gost Tomo Križnar, svetovni popotnik in humanitarni delavec. S knjigami, dokumentarnimi filmi in medijskimi zapisi skuša okrepiti zavest o nujnosti zaščite staroselskih ljudstev v Sudanu. V Darfurju je civilnim prebivalcem, žrtvam nasilja, razdelil videokamere, da bi ta največja humanitarna katastrofa, kot pravi, postala vidna.

6. avgusta je bil gost Zvone Šeruga, svetovni popotnik, novinar in fotograf. O svojih popotniških doživetjih v zadnjih 30 letih je napisal že devet knjig, zadnja ima naslov Popotnik. Zase pravi, da potuje k ljudem. Čim bolj drugačnim, čim bolj nenavadnim, čim bolj odmaknjenim.

A. P. J.
Prijavi napako
Komentarji
ZalifMulafa
# 20.08.2013 ob 13:42
"Ko bomo jedli drek, bomo tudi resno protestirali"
Ne bo več trajalo dolgo, saj dobimo zdaj monsantojevo koruzo ... mmm, komaj čakam da dobimo še pleskavice iz matičnih celic :)
mdural.
# 20.08.2013 ob 13:49
Nekdo je pred kratkim nekje dejal, da kogar koli v Sloveniji pokliče, ima ta vedno čas za kavo. To pove vse.

Kaj točno želi? Da se stalno dela, v smislu najhujšega izkoriščevalstva? Kje točno tu vidi napredek. V tem članku ni niti ene konkretne stvari, vse nametano vsepovprek...
balistik1
# 20.08.2013 ob 13:25
Videmšek: "Ko bomo jedli drek, bomo tudi resno protestirali".......samo naj se vklopi čredni nagon Slovencev.
rooster
# 20.08.2013 ob 18:07
Drek že sedaj jemo odkar nam EU prodaja svoja govna.

lol

drek smo ustvarili samo in edino sami in sami ga jemo
Ivo Lola
# 20.08.2013 ob 17:26
""Ko bomo jedli drek, bomo tudi resno protestirali"

To bo pa kmalu.
Juzer mk2
# 20.08.2013 ob 14:50
"Predsedniku Asadu je začetni, večinoma sekularni odpor uspelo prevesti v sektaško vojno.

haha... Je Asad začel požigat šiitske mošeje ali vahabitski revolucionarji? Je Asad začel napadat ostale verske manjšine ali so to storili vahabitski revolucionarji? Kdo se je prej pojavil v siriji - vahabitski plačanci iz okolice, ali šiitski branitelji? Pokaži mi en primer kjer so se ti. "uporniki" izrazili za "sekularne".

Bebo, vojna je sektaška že od vsega začetka. Zahval gre predvsem Saudovi Arabiji in Katarju.
barezi
# 20.08.2013 ob 17:55
Slovenske parlamentarne stranke so znane da naredijo iz zlata drek. In Slovenci potem ta drek z apetitom požro.
ms-dante
# 20.08.2013 ob 14:32
breathe - del duhovne zrelosti je tudi odsotnost pohlepa

V šoli smo se učili, da je komunizem med drugim takrat, ko vzameš toliko, koliko rabiš, zato pa mora biti družba in vsi posamezniki duhovno zreli.
Tudi meni tipček ni preveč simpatičen, ker je preveč levičarski, preveč pesimističen, pa še dela se zelooo pametnega (to je sicer moje mnenje, mogoče se motim).

Ma kaka vizija, zaenkrat je to utopija.
no_remorse
# 20.08.2013 ob 16:49
Prav ima, ko bomo jedli drek. Požirati ga sicer znamo...
Ena ženska
# 20.08.2013 ob 13:27
balistik

niso samo Slovenci na svetu, vsi smo ljudje in noben človek ne bo prenašal sranja.
janezdolzan
# 20.08.2013 ob 21:42
dogotkov

še en naše gore list...

Adijo Slovenija. Naj se priključi Srbiji v zameno za izgubljeno Kosovo, to bi itak rada naša levica pa očitno večina ovčic...
braun
# 20.08.2013 ob 16:43
Organizatorji protestov, kvazi LEVICA: strici in teta z UDBA celico v PEN, pristranski sindikalni voditelji, pa fanatični sinovi upokojenih udbovcev, ki so se med seboj spoznavali na TV posnetkih, so dejansko z drekom nahranili množico tistih iskrenih protestnikov, ki jih je socialna stiska pripeljala na ulice.
Nasilna zamenjava vlade je bila za tajkunski lobi nuja, stvar preživetja, sicer pa nepotrebna in absolutno škodljiva, - IZGUBILI SMO VELIKO ČASA, ČAS PA JE ZLATO. TA VLADA, SLABA KOPIJE PREJŠNJE, LE VARJE TAJKUNE IN NJIHOV POKRADEN KAPITAL.
Videmšek ima prav, obrok dreka, ki ga revščina pravkar golta za osamelimi zidovi bo sprožil nov val in tajkuni bodo plačali račun, vrnili pokradeno premoženje in prejeli zasluženo kazen.
Mr.D
# 21.08.2013 ob 10:00
odlocno prevec medijsko izpostavljen je ta videmsek. Cigav sorodnik je?
Andres Rasmussen
# 20.08.2013 ob 17:44


Še koga spominja ta možak na Engribrdsa?
Breathe
# 20.08.2013 ob 14:23
@ ms-dante
Eden od glavnih razlogov, da tega "novinarja/aktivista" ne prenašam, je njegova izjemna podpora "revoluciji" v arabskem svetu, njegova zanesenost z dogajanji in totalna nezmožnost uvideti, kaj bo to gibanje prineslo (in kar se zdaj počasi dogaja). (druga pa je totalno enostransko poročanje, kar pa je značilnost vseh "novinarjev/aktivistov" na MMCju).

Na žalost je demokracija edino, do česar smo na političnem področju prišli, kar je približen ekvivalent izumov iz kamene dobe na ostalih področjih razvoja človeka.

Bojim se pa, da bi tudi tvojo vizijo spodjedlo nekaj najhujšega, kar obstaja v človeku: pohlep.
ms-dante
# 20.08.2013 ob 14:10
Revolucija je zgolj nasilna menjava oblasti in kot taka še nikoli ni ničesar rešila, ker ljudje duhovno niso pripravljeni na spremembe.

Ko bomo ljudje duhovno dozoreli, imeli dovolj resursov za normalno življenje (pogoj je tudi visoka stopnja tehnološkega razvoja) - bo vse skupaj popolnoma drugače.
V bistvu neka kombinacija komunizma na fizični ravni in budistično-krščanske filozofije na duhovni ravni (seveda ob popolni odsotnosti institucij, politike in religije).

Utopično bi rekel. Kakšno mnenje???
clovek_
# 20.08.2013 ob 13:42
"Absolutno se strinjam, da smo (bili) priviligeriana družba. Da smo (bili) po kvaliteti življenja v samem svetovnem vrhu. In da je zgodba o pridnih in delovnih Slovencih iluzija. Nekdo je pred kratkim nekje dejal, da kogar koli v Sloveniji pokliče, ima ta vedno čas za kavo. To pove vse....."

.... Tako je bralcem razkril, da se najbolj prijetno počuti tam, "kjer so mir, tišina, prazen prostor, čas" in da bi živel v Patagoniji, Kranjski Gori, na Cresu, Islandiji, v Barceloni, italijanskih Dolomitih ...


Zdi se, da tudi družbenokritični g. Videmšek ni ravno ilustracija nekoga, ki ne bi imel časa za kavo.
Ivo Lola
# 21.08.2013 ob 10:32
V strahu pred jesenski izbruhom ljudskega besa režimski mediji ustoličujejo vodje upora, ki bodo,vse skupaj razvodenili.
nikoli
# 20.08.2013 ob 21:29
@ heureka .... Saj imamo za to trditev kakor na dlani razvoj dogotkov med vojno tu pri nas. ....

Nismo nič slišali o kaki taki vojni pri nas. Hrvaška in Bosna, če te smem spomniti, nista pri nas...
kvihta
# 20.08.2013 ob 17:32
Drek že sedaj jemo odkar nam EU prodaja svoja govna.
Forex
# 20.08.2013 ob 16:06
Dragi moj, ko ste jedli meso je bilo mnenje protestnikov, da jedo drek, če si morda pozabil. Rečem lahko le ŽRITE ZDAJ svoje GOVNO!
nikoli
# 20.08.2013 ob 14:10
Slovensko vstajništvo tako, kot je bilo, je že zdavnja prešlo v fatalno fazo. Tistega, ki bi se lahko nekoč zgodilio, pa Videmšku&Co. ne bi priporočal. Za tiste bo on del problema, ki ga je potrebno odstranti.
robi150479
# 21.08.2013 ob 08:48
Videmšek me pa res ne prepriča.
frank james
# 21.08.2013 ob 08:38
helenska kristalna noč????? kaj pa temu dogaja..
veselo-na-delo
# 20.08.2013 ob 23:48
Tako se nem tud piše, ko bo tako daleč, ker sedaj je že do vratu voda pa še nihče nič ne ukrene,ko pabo naenkrat začela teči v grlo bo pa že prepozno.
malidelnicar
# 20.08.2013 ob 22:24
at111 - podpišem.
Še eno vprašanje: si si mogoče prebral odmeven intervju Akrapoviča v Financah in zgrožene odzive nanj? :=)))
NoriPlanet
# 20.08.2013 ob 18:34
V Siriji ne traje državljanska vojna, ampak je napadena od zunaj. Verski ekstremisti, teroristi, tuji vojaški plačanci, ipd., so vojaško usposabljani in oboroževani v NATO-vih kampih v Turčiji, Saudski Arabiji, Izraelu in še nekaterih zahodnih evropskih državah. To so kompletne vojaške enote, ki se dnevno, v velikem številu pošiljajo v Sirijo, da v interesu ZDA destabilizirajo Sirijo in rušijo legitimno izvoljeno oblast. To so vojaški plačanci, ki jih plačuje ZDA in Saudska Arabija. Gre se za zločinsko dejanje proti Sirijskemu narodu, o čemer pričajo vsakodnevni zločini in pogromi nad Sirijci.
janezdolzan
# 20.08.2013 ob 15:29
Slovensko protesništvo je kot pocestnica.

Ko ga Kučan rabi priteče na prvi žvižg.

Drek ali ne, za hlapce rojeni, biča vajeni...

Javni sektor se bo še bolj razbohotil, razglasili bomo bankrot, uvedbo dinarja in preimenovanje v Jugostan in zaprtje meja. Mediji bodo vpili večno slavo tovarišema Kučanu in Šoltesu...

Koritništvo in rito**lizništvo to je slovenska zbalkanizirana mentaliteta, uspešno privzgojena zadnjih 90 let.
janezKr
# 20.08.2013 ob 14:01
ja kaj je s to GMO hrano, smo vsi za?
Jaz ne poznam nikogar ki bi o tem imel kakšno mnenje, saj sploh nevejo da to dobimo...
Ivo Lola
# 21.08.2013 ob 08:33
"A osebno mislim, da zdaj ni čas za ideologijo. Potrebujemo več humanizma in manj politike."

Se globoko ne strinjam. Če hočeš spremeniti državo, moraš delovati politično in uporabiti ideologijo. Država se sama zaradi sebe ne bo spremenila. Seveda ta ideologija ne more biti ideologija vladajočega sistema. Ampak če pogledamo zgodovino, so se države (v nevojnem času) spreminjale izklučno pod pritiskom ideologij. Če je človek lačen in nima vizije, kako bi to spremenil, bo še naprej ostal lačen.

To propagiranje neideološkosti je samo režimu všečno ustvarjanje megle v svrho ohranitve sedanjega stanja.
nuLanuLa
# 20.08.2013 ob 23:33
Če mal berete komentarje pod videom v zgornjem linku (Perpetuum Jazzile - ABBA Greatest Hits), lahko preberete komentar, ki vas bo mogoče naredil malo bolj optimistične za vsaj 7 minut: "I want so much to be slovenian right now!!!"
nuLanuLa
# 20.08.2013 ob 23:28
Slovenci smo dokazano bolj kritični do samih sebe, kot večina drugih narodov; očitno g. Videmšek spada mednje. Bili smo priveligirani in še vedno smo, naš napredek v času od osamosvojitve do krize je nekaj neponovljivega.

Problem je svetovni finančni sistem, ki nam je kot kukavičje jajce podtaknil krizo, v kateri in po kateri je tudi največ profitiral. V 5ih letih od krize smo se zakreditirali toliko kot prej v 60ih letih od vojne - to pove vse. Če damo za obresti 800 milijonov na leto (grobo rečeno 10% dejanskega proračuna), za glavnico še ene 3x več (podatka ne nejdem nikjer) in je dolg, ki so ga ustvarili naši politiki 2x večji od letnega proračuna, ki ga poberejo državljanom (kar še zdaleč ni samoumevno) - ni treba dveh faksov končati, da ugotoviš, da smo v qrcu.

Ampak, vedno se potolažim: če smo sposobni sproducirati nekaj takega, najbrž ni vse tako zelo slabo in črno.
at111
# 20.08.2013 ob 22:19
no drgač ma kar prov kar se tiče slovenske "delavnosti"! Pol leta sem bil v Londonu pa ko sem se vrnil sem mislil, da se je tukaj ustavil čas, folku se nikamor ne mudi, čas za pivo majo vsi.
Sicer ne podpiram kakšne hude prenatrpanosti kot jo pozna razvita EU ampak velika večina slovencev bi pa dejansko samo ležala na kozlocih pa pričakujejo, da se bo med kar sam s stropa cedil. Odpade :) Definitvno smo med bolj lenimi narodi, čeprav se marsikdo ceni za "zelo delavnega". Že podatek, da smo po zdravstenih obetih na prezadnjem mestu v EU tudi pove veliko. Samo Slovaška je slabša od nas, ljudje pa dobesedno raje pri nas propadajo kot da bi premaknili svoje lene riti. Zato je tudi bilo na protestih samo 20k ljudi in zato imamo tudi eno najvišjih stopenj samomorilnosti. Definitvno nismo narod poguma in/ali pameti na žalost.
Andres Rasmussen
# 20.08.2013 ob 17:49
http://yoursmiles.org/hsmile/angrybirds/
angrybirds028.png
kataklizma
# 21.08.2013 ob 08:35
@modrijan

ne sodi knjige po naslovnici
heureka
# 20.08.2013 ob 18:45
Če bi svet v prvi fazi upora podprl sekularne upornike, bi bilo drugače.
In kdo so bili tedaj ti tako imenovani."sekularni uporniki"? Kaj ni morda ze od samega zacetka upora in dolgo casa l nazaj tlela tu pod povrsjem latentna mrznja med suniti in alöaviti. Saj imamo za to trditev kakor na dlani razvoj dogotkov med vojno tu pri nas. ´Ta ki tako lahko verjame,da bi se ta vojna lahko koncala drugace z mednarodno intervencijo,ta naj se ozre na soseden Irak.
smartass2011
# 21.08.2013 ob 15:02
Nasvet: da ne boste jedli dreka (hrana iz supermarketov neznanega izvora, z veliko konzervansi in dolgim rokom trajanja), pustite službo, prodajte stanovanje, kupite staro kmetijo in začnite pridelovati svojo hrano. Za to hrano ne boste plačali nič DDV.
sanauna
# 20.08.2013 ob 13:51
ja Bostjan,....morda imas celo prav,a malce optimizma bi bilo dobrodoslo,..morda zlivas svoj gnev,komplekse, skozi svoje prispevke o apokalipsi Eu in Slovenistana,...castim te z kraljico noci da se malo sprostis ,ocitno si zelo zapet clovek,...chill out uzivaj kar ti je dano,kmalu bo vse drugace,..za nekatere bolje druge malo manj,tko pa pac je!
ratm
# 20.08.2013 ob 14:38
ako ti je draže strano idi i ostani tamo!
Predsedniku Asadu je začetni, večinoma sekularni odpor uspelo prevesti v sektaško vojno. Pri tem je veliko vlogo odigrala mednarodna skupnost, ki si je Sirijo izbrala za svoje veliko strateško bojišče
wtf? in nekdo je plačal najprej kvazi "študij", nato dal službo nato ga poslal v sirijo, da bi kaj povedal kaj se dogaja, ako tamo, še ena karmen w švegelj.
kakšen sekularni odpor? demonstracije in protesti so eno, pomešani agenti varnosto obveščevalih služb in muslimanskih divjakov ter nuja po zaščiti civilnega prebivalstva je drugo. nam je tale novinar kaj povedal o volitvah v siriji? kdo je zmagal na volitvah?
še en, ki se kao izpostvalja življenskim nevarnostim, ko v modrem jopiču skače naokoli in ki se čuti dolžnega pisat knjige, kajti on je novodobni hemingway. ma dej, ko te bo ta prvi vahabit z brado do jajc zagrabil in se drl alah snackbar bo vsa tale liberalna bradica in metafizične lastnosti človekovega sramu, hitro razkrila kako stvari stojijo.
Zelena Viola
# 20.08.2013 ob 23:41
Videmsek je KRALJ!!!
AndrejP
# 20.08.2013 ob 16:33
Slovenci so pripravljeni jesti drek. Dokaz za to je dejstvo, da Videmška še kdo bere.
Breathe
# 20.08.2013 ob 14:02
To je izraz jeznega mladeniča, ki je prepričan, da ve vse.

Lepota in zoprnost pa sta stvar subjektivnega ocenjevanja (kar pa ne pomeni, da se ne strinjam, hehe..)
Modrijan6
# 20.08.2013 ob 14:28
Apropo Boštjan Videmšek - vaš uvodni naslov članka pove vse(abotna izjava)......., mlad in ugleden novinar želite biti, besednjak pa tak........, kje pa so vas učili tako govoriti....., že iz principa vaše knjige ne bom prebral......, minilo me je vse......
Kazalo