Še danes ni znan razlog, zakaj je Mehmet Ali Agca streljal na papeža. Foto: EPA
Še danes ni znan razlog, zakaj je Mehmet Ali Agca streljal na papeža. Foto: EPA
Agco
Yilmaz Abosoglu in Gokay Gultekin, odvetnika papeževega napadalca Mehmeta Alija Agce. V rokah držita pismo Alija Agce, v katerem je med drugim pozval k vzpostavitvi novega ameriškega imperija, ki mora postati središče miru, demokracije in mednarodnih svoboščin. Foto: EPA

Papež je na Trgu svetega Petra v Vatikanu iz avtomobila pozdravljal zbrano množico, ko ga je Agca ustrelil. Papeža je huje ranil v trebuh, zaradi česar je za okrevanje potreboval skoraj mesec dni. Napadalca so takoj po napadu prijeli in ga obsodili na zaporno kazen. Dve leti po napadu (1983) je papež Janez Pavel II. Agco obiskal v zaporu v Rimu in mu v pogovoru na štiri oči napad odpustil.


Iz zapora v zapor
Mehmet Ali Agca je 19 let preživel v italijanskem zaporu. Leta 2000 so ga s predsedniškim odlokom pomilostili in izročili Turčiji. A tudi v Turčiji mu ni bilo prizanešeno, predvsem zaradi zločinov, ki jih je storil pred poskusom atentata na papeža. Agca je bil namreč nekdanji pripadnik ultranacionalistične turške skupine Sivi volkovi. Poleg tega je leta 1979 v Carigradu ubil znanega turškega novinarja Abdija Ipekcija. Turško sodišče mu je tako prisodilo še 10 let zaporne kazni. Zaradi napačnega izračuna predvidenega znižanja kazni ga je turško sodišče januarja 2006 za osem dni izpustilo na svobodo.

Rad bi obiskal grob papeža Janeza Pavla II.
Danes 52-letni Mehmet Alija Agca naj bi bil po navedbah njegovega odvetnika telesno in duševno zdrav, čeprav se je med procesom v Italiji skliceval na neprištevnost. Agca naj bi se želel celo poročiti in imeti otroke, prav tako naj bi za svojo zgodbo dobil številne ponudbe iz založniškega in filmskega sveta. Po nekaterih trditvah naj bi celo sam vzpostavil stik z Danom Brownom, avtorjem uspešnice Da Vincijeva šifra. Predstavil naj bi mu svojo idejo o knjigi z naslovom Vatikanska šifra. Za zgodbo naj bi mu ponujali celo okoli dva milijona evrov.

Po navedbah enega izmed njegovih odvetnikov naj bi si papežev atentator želel obiskati grob leta 2005 umrlega Janeza Pavla II. in se srečati z njegovim naslednikom papežem Benediktom XVI.

Kdo je naročil napad?
Še do danes ni znano, kdo je Agci naročil napad. Omenjala se je možnost domnevne vpletenosti bolgarskih in sovjetskih tajnih služb. Agca je takoj po napadu dejal, da je deloval sam.

Posnetek napada dogajanja 13. marca 1981 na Trgu svetega Petra v Vatikanu: