Obisk papeža Benedikta XVI. naj bi izkazal spoštovanje do Judov in utrdil prijateljstvo med rimskokatoliško in judovsko vero. Foto: EPA
Obisk papeža Benedikta XVI. naj bi izkazal spoštovanje do Judov in utrdil prijateljstvo med rimskokatoliško in judovsko vero. Foto: EPA
Rabin Riccardo di Segni čaka na obisk papeža Benedikta XVI. Foto: EPA

To je bil prvi obisk Benedikta XVI. v sinagogi v Rimu in tretji obisk papeža tega judovskega svetega objekta. Prvi tovrstni obisk je pred 24 leti opravil papež Janez Pavel II., ki je bil po skoraj 2.000 letih prvi papež, ki je Jude pozdravil z besedami "naši dragi starejši bratje".

O diskretnem delovanju Pija XII.
Ob obisku sinagoge je predsednik judovske skupnosti papeža znova opozoril, da je Pij XII. premalo naredil za Jude. Papež pa mu je odgovoril, da je Vatikan med 2. svetovno vojno pomagal Judom, a je to storil "na diskreten in skriti način".

Kljub dobrim odnosom med katoliško in judovsko skupnostjo so se odnosi zaostri v lanskem letu, ko je Benedikt XVI. dejal, da je podpisal dekret o herojskih krepostih papeža Janeza Pavla II. in papeža Pija XII. iz 2. svetovne vojne. Čeprav so odločitvi Vatikana močno nasprotovali nekateri zgodovinarji in judovska skupnost, saj naj bi Pij XII. naredil premalo za zaščito Judov med vojno, Vatikan trdi, da so odločitev sprejeli na podlagi "njegovih konkretnih odločitev." Na obisk Benedikta XVI. so se jezno odzvali v judovski skupnosti tudi zato, ker je bil sam papež del t. i. Hitlerjeve mladine v Nemčiji med 2. svetovno vojno, "zdaj pa je odobril še dekret o njegovih herojskih vrlinah", piše Reuters.

Papežev obisk razdeliv judovsko skupnost v Rimu
Papežev obisk sinagoge je razdelil judovsko skupnost v Rimu. Tako je predsednik italijanske skupščine rabinov Giuseppe Laras zavrnil udeležbo na sprejemu papeža. Po njegovih besedah bi se morala zdaj odzvati Rimskokatoliška cerkev, ki je v zadnjem času kazala nespoštljiv odnos do Judov.

Papež je svoj obisk v sinagogi začel s polaganjem venca pred spominsko tablo. Ta časti spomin na več tisoč Judov, ki so jih 16. oktobra 1943 poslali v nacistično koncentracijsko taborišče Auschwitz. Benedikt XVI. je počastil tudi spomenik dvoletnemu dečku Stefanu Tacheu, ki je bil ubit leta 1982, ko so Palestinci napadli sinagogo.

Maša za žrtve potresa na Haitiju
V molitvi pred obiskom sinagoge je papež spomnil na številne žrtve v nedavnem potresu na Haitiju. "Vse naše misli so usmerjene k dragim ljudem na Haitiju, ki jim namenjam našo molitev ... molim za ranjene, brezdomce in tiste, ki so izgubili svoje življenje," je dejal.