Boštjan Nachbar in devetletni Moussa iz Čada, ki mu je slovenski košarkar posodil svoj glas. Foto: UNICEF
Boštjan Nachbar in devetletni Moussa iz Čada, ki mu je slovenski košarkar posodil svoj glas. Foto: UNICEF

Priznani slovenski košarkar in UNICEF-ov podpornik Boštjan Nachbar je julija obiskal Čad, se tam srečal s številnimi otroki in svoje profile na družbenih omrežjih posodil Moussi in njegovim prijateljem iz države, v kateri podhranjenost ogroža življenja kar tretjine otrok. Čad je eno od kriznih žarišč, ki se že več let spopada s hudo prehransko krizo, otroci pa nimajo dovolj hrane, nimajo pitne vode, nimajo ustrezne zdravstvene oskrbe in odraščajo v hudi revščini.

Zdaj je posnel še poseben video, v katerem je predstavil zgodbo devetletnega dečka Mousse, ki ga je spoznal avgusta, da bi tako še lažje in bolj osebno izpostavil njegovo zgodbo in zgodbe Moussovih prijateljev. "Otrok, kot je Moussa, je na milijone in vsi potrebujejo našo pomoč. Pomagajte nam povedati njihovo zgodbo. Pomagajte nam, da bo njihov glas slišan," je v posnetku povedal Nachbar.

Boštjan Nachbar je glavni obraz slovenske kampanje Glasovi otrok s kriznih žarišč, s katero UNICEF in EU opozarjata na položaj milijonov otrok na kriznih žariščih po vsem svetu, ki so jih prizadele naravne nesreče ali oboroženi spopadi. Otroci v kriznih razmerah so najbolj ranljivi, saj so najbolj izpostavljeni boleznim, podhranjenosti, izkoriščanju in zlorabam, travme, ki jim ostanejo za vse življenje, pa imajo zanje in za družbo uničujoče posledice.

Spodaj si lahko pogledate Moussovo zgodbo in kratko reportažo, ki so jo posneli med Nachbarjevim obiskom Čada.