Sirski tanki v bližini turško-sirske meje so namenjeni v mesto Darkuš, kjer potekajo hudi boji med uporniki in vladnimi silami. Foto: Reuters
Sirski tanki v bližini turško-sirske meje so namenjeni v mesto Darkuš, kjer potekajo hudi boji med uporniki in vladnimi silami. Foto: Reuters

Po spletu je že zaokrožil posnetek, na katerem so prikazani goreči ostanki vojaškega letala, okrog katerega je zbranih več deset ljudi, ki glasno vzklikajo "Alah Akbar" (Bog je velik) in streljalo v zrak.

Mig sestreljen med bombardiranjem
Prebegli vojaški častnik v provinci Alepo je za AFP potrdil sestrelitev vladnega letala znamke mig, ki je bombardiralo vas Kan al Asal, kakšnih 10 km zahodno od Alepa. Na omenjenem področju potekajo v zadnjih dneh ostri spopadi med uporniško Svobodno sirsko armado (FSA) in vladnimi silami.

"Ljudje se veselijo sestrelitve letal, ker jih uporabljajo za bombardiranje civilistov," je novico pokomentiral Abdel Rahmani, vodja Sirskega observatorija za človekove pravice, ki redno obvešča in posreduje novice o spopadih v Siriji. "Uporniki so najverjetneje uporabili 23 mm protiletalske topove," je še dodal Rahman.

Vse ostrejši in obsežnejši spopadi
FSA je konec avgusta sestrelil mig v bližini vojaškega letališča v provinci Idlib na samem severu države. Dva tedna predtem je FSA sestrelil bojno letalo v provinci Deir ez Ezor na vzhodu države.

V zadnjih tednih so se po Siriji odprle številne nove fronte, povečalo pa se je tudi število gverilskih napadov. Vojska Bašarja Al Asada je po 19 mesecih vstaje, ki je postopoma prerasla v državljansko vojno, razpeta med številna bojišča, v zadnjih tednih pa je napredovanje upornikov zaustavljala predvsem s popolno zračno prevlado in oklepnimi enotami.